Deel dit artikel
-

ADSL en IP transporttechniek voor triple play

DSL en IP (Internet Protocol) worden de transporttechnieken voor video in de toekomst. Dat valt af te leiden uit een enquête die het bedrijf Laurel Networks vorige week onder bezoekers van de CeBIT in Hannover heeft gehouden.

De meeste ondervraagden houden er rekening mee dat over drie jaar zogenoemde triple play netwerken voor spraak, video en data gemeengoed zullen zijn. Daarbij zal DSL de boventoon voeren. De ondervraagden gaven eigenlijk alleen overheidsbemoeienis als grootste struikelblok aan, meer dan operationele kosten en complexiteit van de technologie.

Volgens Laurie Gonzalez van het DSL Forum zijn meer dan 1 miljard telefoonlijnen in de wereld geschikt zijn voor DSL (Triple Play) diensten. Dat biedt perspectieven voor landen die technologisch achterlopen (zoals in Oost Europa), omdat DSL immers bij bestaande analoge lijnen kan worden toegepast. Vorige maand waren er volgens het DSL Forum wereldwijd al meer dan 100 miljoen DSL gebruikers.

Ook kabelmaatschappijen kijken nu serieus naar DSL. Zo gaat ook kabelaar UPC via het KPN netwerk diensten aanbieden. In eerste instantie alleen telefonie en internet; later ook televisie. Voorlopig gebeurt dat uitsluitend in gebieden waar UPC geen kabeldekking heeft. Daarbij wil men gebruikmaken van de telefoonkabels van zusterbedrijf Priority Telecom. UPC volgt het voorbeeld van Versatel, dat in september televisie en telefonie wil combineren met razendsnel internet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond