Deel dit artikel
-

Nu.nl verliest kort geding tegen ANP

update Persbureau ANP hoeft geen nieuws meer te leveren aan Nu.nl. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Nu.nl. Of de nieuwsvoorziening op korte termijn stopt en Nu.nl van zijn belangrijkste nieuwsbron verstoken blijft, is nog onduidelijk.

Tussen Nu.nl en ANP was een conflict gerezen over het plaatsen van de headlines op andere sites. Nu.nl heeft een dienst genaamd &#39 , waarmee andere sites het nieuws van Nu.nl kunnen overnemen. Dit gebeurt in de vorm van een banner.

Het ANP stelde dat Nu.nl deze dienst niet mag aanbieden omdat het in strijd is met het contract tussen beide partijen. Het persbureau zegt in verschillende gesprekken voorstellen aan Nu.nl gedaan te hebben, maar besloot uiteindelijk een ultimatum te stellen. Zou Nu.nl niet stoppen met de dienst, dan zou het ANP de nieuwsvoorziening staken vanaf 31 oktober. Op zijn beurt spande Nu.nl daarop een kort geding aan tegen het ANP om te voorkomen dat het dreigement wordt uitgevoerd.

De rechter gaf het ANP gelijk. Het aanbieden van headlines en de mogelijkheid om hiermee te deeplinken naar de nieuwsberichten op Nu.nl is niet toegestaan volgens het contract tussen ANP en Nu.nl. Het ANP mag in reactie daarop de nieuwsvoorziening aan Nu.nl staken.

Zowel Ilse Media (eigenaar van Nu.nl) als het ANP kunnen geen duidelijkheid geven over het daadwerkelijk stopzetten van de nieuwsvoorziening. "We willen heel snel overleg met het ANP", zegt Ilse-directeur Paul Molenaar. In dat overleg zullen de verschillende opties aan bod komen, aldus Molenaar, "waaronder aanpassen van het contract of een verandering in de manier waarop de dienst wordt aangeboden." Tot die tijd lijkt Nu.nl te vertrouwen op voortzetting van de nieuwsleveranties.

Advocaat Joris van Manen van het ANP zegt dat er eerst nog binnen het ANP overlegd moet worden over de volgende stappen. "In elk geval dient de headlines-dienst gestaakt te worden en mag ook niet via een omweg beschikbaar komen." Het laatste zou via een derde partij kunnen gebeuren. "De 1400 sites en ook de intranetten die nu nog gebruik maken van deze headlines-dienst kunnen terecht bij een soortgelijk initiatief, Sitecast , van ANP", zegt van Manen.

Van Manen zegt dat er voor het kort geding "al een aantal voorstellen" aan Nu.nl is gedaan. In een mogelijk nieuw gesprek zal het ANP "minder gewillig" zijn. "Van de rechter mogen we meteen stoppen met het leveren van nieuws. We kunnen dat doen en vervolgens in overleg gaan met Nu.nl. De vraag is of het op die manier gaat gebeuren." Vanwege ziekte van twee betrokkenen bij het ANP is daar nog geen overleg over geweest.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond