Deel dit artikel
-

Amnesty klaagt Microsoft en Cisco aan over China

Amnesty International heeft in een rapport Microsoft, Cisco Systems, Sun Microsystems, Nortel Networks en Websense aangeklaagd. De Amerikaanse bedrijven zouden met hun technologie China in staat stellen internetcensuur te bedrijven.

Amnesty roept de tech-bedrijven in het <a href="
http://web.amnesty.org/ai.nsf/Index/ASA170072002?OpenDocument&of=COUNTRIESCHINA” target=”_blank” class=”news-text”>rapport 'State Control of the Internet in China' op geen zaken te doen waardoor fundamentele mensenrechten worden geschonden. Microsoft, Cisco Systems, Sun Microsystems, Nortel Networks en Websense zouden dat met de export van technologie naar de Volksrepubliek China wél doen.

Met de technologie wordt volgens de mensenrechtenorganisatie door de Chinese overheid censuur bedreven. Nortel en andere bedrijven zouden China helpen content te filteren op het niveau van de internationale gateway en soms op het niveau van individuele computers thuis, in internetcafës, op universiteiten en in bedrijven. Chinese surfers hebben geregeld problemen met de toegang tot bepaalde sites, met het verzenden en ontvangen van sommige mailtjes en met het gebruik van zoekmachines.

In een persverklaring stelt Microsoft dat het "zich concentreert op het leveren van de beste technologie aan klanten wereldwijd". Het zegt "niet te kunnen controleren hoe die uiteindelijk wordt gebruikt." Ook Cisco Systems volgt die redenering en meldt dat "onze klanten bepalen wat er met deze producten wordt gedaan". Volgens maker van filtersoftware Websense heeft dat bedrijf helemaal geen contracten met de Chinese overheid getekend. "Het rapport klopt niet", aldus een woordvoerder van het bedrijf tegenover CNET. Sun en Cisco konden geen commentaar geven.

China telt volgens sommige schattingen met vijftig miljoen gebruikers de tweede grootste groep websurfers ter wereld, na de VS. Amnesty schat dat de afgelopen jaren 33 Chinezen gevangen zijn gezet omdat zij volgens de overheid "subversieve informatie" hadden gedownload of via internet verspreid. Het gaat vooral om leden van de spirituele beweging Falun Gong en pro-democratie activisten. Drie van hen zouden in detentie zijn overleden.

Deel dit bericht

13 Reacties

Peter Schinkels

Vraag ik me af: Is de uitvinder van de atoombom al door Amnesty publiekelijk aangeklaagd, of vinden ze dat wel "Goed"? Waar gaat het naartoe met deze wereld als je geen nieuwe uitvindingen meer mag doen, want het zou wel eens verkeerd gebruikt kunnen worden.

Error

Zeg Peter, wat is er voor jou niet helemaal duidelijk aan het verschil tussen een uitvinding doen en 'm aan jan en alleman verkopen? Of vindt je dat de atoombom (jouw voorbeeld, niet de mijne) ook gewoon aan, noem een wat, Irak verkocht mag worden? Handel is handel, nietwaar? Voor mooie omzetcijfers mogen best wat dooien vallen, vooral als het lekker ver weg is.

Taco

Peter Schinkels, even goed nadenken voordat je reageert. Je wordt wel degelijk vervolgd als je onderdelen exporteert voor het maken van atoomwapens naar onder andere Irak. Ook het exporteren van grondstof voor xtc naar de VS gaat niet ongehinderd. Schijnbaar vind je dat dan ook vreemd. Als je goed leest gaat het niet om de uitvinding maar het exporteren van producten naar landen, waarbij je van te voren zeker weet dat er dingen mee gebeuren die hier zwaar strafbaar zijn en in strijd zijn met zowel de hier geldende wetten en rechten als ook met de normen die wij in het Westen (en met name in de VS) zo hoog achten.

peter verkooijen

Dictatuur in China is nu dus ineens niet de schuld van de heersende communistische partij, maar weer van Amerikaanse kapitalistische multinationals?! Bizar.

Felix

Huichelachtige reactie van Microsoft en Cisco. Ze weten donders goed waar hun spullen voor worden gebruikt, denk je nou echt dat hun accountmanagers en staff in China de hele dag Patience zitten te spelen? {Microsoft China; http://www.microsoft.com/china } biedt de Chinese regering proactief haar middelen en diensten aan. De Chinese regering is de enige internetprovider voor meer dan 50 miljoen mensen, het gaat dus echt niet om een paar honderd Windows licenties en een dozijn routertjes maar om dure serverapplicaties, infrastructuren en zeer kostbare IT-projecten waarvan het doel duidelijk moge zijn: censuur.

peter verkooijen

TechTV Augustus 2002: China: {The Republic of Linux; http://www.techtv.com/screensavers/linux/story/0,24330,3395670,00.html }Learn more about how the open-source movement has captured the world's most populated nation.

Bizar

Peter: dat Chinese eindgebruikers Linux verkiezen boven Windows is logisch: men loopt er jaren achter qua hardware en Linux draait daar beter op dan Windows. Maar Linux wordt er niet gepushd door een groot bedrijf dat het niets uitmaakt dat met haar producten mensenrechten worden geschonden. Je reacties doen vermoeden dat je banden met Microsoft hebt?

Taco

Peter Verkooijen. Wie beweert dat? Waar heb je dat gelezen? Dat de schending van de mensenrechten in China de schuld is van Amerikaanse kapitalistische multinationals en niet van de heersende communistische partij heb ik nog nooit iemand horen beweren.

Jip

Ik word helemaal ziek van die terreur bende die Amnesty International heet. Begrijp me goed. Als ze opkomen voor mensen die worden veroordeeld in landen zonder rechtssysteem, perfect. Maar bij hun acties tegen de doodstraf in de VS verdraaien ze eenvoudigweg alle feiten. En nu weer zo'n exponent van hun marketing campagne. Laat iedereen zich goed beseffen dat Amnesty net zoals Microsoft en Sun eenvoudigweg een multinational is die miljoenen aan donaties te verdedigen heeft en desnoods alles inzet om die donaties binnen te halen. Gefabriceerde lariekoek.

Error

Zeg Peter, zou jij je verwijzing naar 'Republic of Linux' nog van argumenten willen voorzien, of besef je zelf ook al dat het slechts een vage insinuatie is die een verband suggereert dat er niet is?

peter verkooijen

[Peter: dat Chinese eindgebruikers Linux verkiezen boven Windows is logisch: men loopt er jaren achter qua hardware en Linux draait daar beter op dan Windows. Maar Linux wordt er niet gepushd door een groot bedrijf dat het niets uitmaakt dat met haar producten mensenrechten worden geschonden.] Het zijn juist niet de eindgebruikers die kiezen voor Linux, maar de Chinese overheid. Lees het artikel! De Chinese overheid heeft ideologische redenen om Linux te pushen, dezelfde redenen die jij hebt. Het is inderdaad niet een groot bedrijf dat Linux pusht, maar een overheid die zelf de mensenrechten schendt. [Peter Verkooijen. Wie beweert dat? Waar heb je dat gelezen? Dat de schending van de mensenrechten in China de schuld is van Amerikaanse kapitalistische multinationals en niet van de heersende communistische partij heb ik nog nooit iemand horen beweren.] Het gaat me om de dubbele moraal en hypocrisie die hier aan het werk is. Amnesty International verschuift de schuld van mensenrechtenschendingen in China van het communistische regime naar twee Amerikaanse bedrijven, waaronder het in linkse kringen gehate Microsoft. Het maoisme dat miljoenen slachtoffers heeft gemaakt wordt met de mantel der liefde bedekt en de beschuldigende vinger gaat naar Amerika. Wat wil Amnesty? Moeten Amerikaanse bedrijven China gaan boycotten? Zoals ze bij Cuba doen? Is het dan wel goed? En waarom wordt het wel in een gunstig daglicht gezet als de Chinese overheid met Linux in zee gaat? [Je reacties doen vermoeden dat je banden met Microsoft hebt?] Oja, ik heul met de vijand. Ik ben een collaborateur. Zet me maar voor een vuurpeleton. Over insinuaties gesproken. Sorry dat ik je moet teleurstellen, maar ik ben een onafhankelijk freelance journalist. Ik werk uitsluitend voor mezelf. Maar al werkte ik voor Microsoft, dan had ik nog het recht deze argumenten te geven. Dat recht laat ik me ook door jou niet ontzeggen, laffe anonieme Bizar. [Zeg Peter, zou jij je verwijzing naar 'Republic of Linux' nog van argumenten willen voorzien, of besef je zelf ook al dat het slechts een vage insinuatie is die een verband suggereert dat er niet is?] Niks vage situatie. Lijkt me nauwelijks toelichting behoeven. De Chinese overheid is een groot Linux-fan uit ideologische redenen. Als Microsoft en Cisco schuldig zijn omdat de Chinese overheid hun spullen gebruikt, is Linux dat zeker.

peter verkooijen

Dat Linux vooral bij de Chinese overheid wordt gebruikt en juist niet door de bevolking stond overigens in dit artikel, een van de links onderaan het TechTV-artikel: Linux in China: {Not ready for prime time; http://dir.salon.com/tech/feature/2000/08/09/linux_china/index.html }.

Q

Ook ik ben geen liefhebber van Amnesty, het Wereldnatuurfonds of GreenPeace (dat zijn met name Nederlandse clubs met een zogenaamd internationaal karakter die denken de moraal van de wereld te zijn en de hele dag met het vingertje wijzen, terwijl ze geen haar beter zijn), maar in dit geval is actie zeer gepast. Peter, waar het om gaat is dat er geen Linux Corp. of Linux Inc. bestaat die met medeweten van de praktijken aldaar toch haar product pusht. Linux is als de zon: het is er gewoon, en je kunt het de zon nu eenmaal niet kwalijk nemen dat hij schijnt. Misschien vervelend, maar waar! Microsoft en Cisco daarentegen zijn bedrijven die willens en wetens hun producten pushen en dat kun je ze wel kwalijk nemen. Sterker nog, je kunt ze aanklagen. En persoonlijk vind ik dit terecht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond