Deel dit artikel
-

ABN Amro tevreden over migratie klanten naar internet

Update ABN Amro is tevreden over de migratie van zijn klanten naar internet en andere 'directe kanalen'. De bank heeft inmiddels 900.000 particuliere klanten en 45.000 zakelijke klanten die internetbankieren. Tegelijk sluit ABN Amro volgens plan een fors deel van zijn kantoren.

"We hopen dat de klant kiest voor de meest efficiënte manier om gebruik te maken van onze diensten, efficiënt voor ons en voor hem", stelt een woordvoerder van ABN Amro. "Tegelijk willen we dat hij kiest voor het kanaal waar hij op dat moment het meeste behoefte aan heeft."

Volgens de bank vindt inmiddels dertig procent van alle betaal- en beleggingstransacties van zijn klanten online plaats. ABN Amro ging in april 2001 met internetbankieren van start en heeft inmiddels eenvijfde van zijn 4,5 miljoen particuliere klanten en 45.000 zakelijke klanten daarvoor gestrikt. Van de particuliere klanten maakt 85 procent actief gebruik van zijn account, zo claimt de bank.

Behalve naar internet, zegt ABN Amro dat ook een groeiend aantal klanten naar andere 'directe kanalen' migreert. Daarbij gaat het met name om het regelen van bankzaken via de vaste telefoon en mobiel bankieren. Voor het laatste kanaal zegt de bank in eerste instantie vooral te mikken op beleggers.

De multichannel-migratie vloeit voort uit een in februari 2001 door ABN Amro ingezette herstructureringsoperatie waarmee vanaf 2004 jaarlijks (in Nederland) zo'n 400 miljoen euro moet worden bespaard. Daarbij worden ook in totaal 284 vestigingen gesloten en krijgt de rest een andere functie.

Afgelopen jaar zijn al 95 vestigingen gesloten en er volgen de komende maanden nog eens 28 sluitingen. Van de overgebleven banken krijgen er 512 de functie van 'bankshop' en 78 van (meer gespecialiseerd) advieskantoor. Ondanks alle veranderingen zou de klanttevredenheid in het vierde kwartaal gestegen zijn, zo stelt ABN Amro.

De omvangrijke kostenbesparingen en de goede prestaties van de consumentenbank zorgden er ook voor dat de bank donderdag behoorlijk jaarcijfers kon presenteren . Ondanks een voorziening van 1,7 miljard euro voor slechte leningen boekte ABN Amro in 2002 een nettowinst van 2,41 miljard euro, 2 procent meer dan in het jaar ervoor. Ook meldde de bank met 5,5 miljard euro het hoogste bedrijfsresultaat ooit.

Deel dit bericht

8 Reacties

Chris

Alles goed en wel (ik ben zeer enthousiast over bankieren via Internet, ik zou niet meer zonder willen), er blijven toch altijd bankzaken waarvoor je naar het bankkantoor moet gaan. Van het afsluiten van een hypotheek tot het activeren van een pinpas. En ook het storten van geld kan nog niet via Internet, helaas. En juist hier laten de banken het in de dienstverlening zwaar afweten. Tegenwoordig moet je namelijk speciaal vrij nemen om je pinpas te activeren, omdat dat niet meer kan op een koopavond.

Erik Lyppens

De grote vraag is natuurlijk of de KLANTEN ook tevreden zijn. Het lijkt er ernstig op dat de ABN AMRO site reguliere filiaal tijden aanhoudt. De bereikbaarheid in het weekend is in ieder geval nihil.

Jaap de Jonge

ABN-AMRO zou er m.i. verstandig aan doen Internetbanking niet in de eerste plaats te zien als een migratie / multichannel issue, maar vooral ook als een mogelijkheid om NIEUWE cliënten voor zich te winnen. Zie ook mijn {ingezonden opinie; http://www.emerce.nl/archives/nieuws/opinie/14467.html } op Emerce over de Internetbanking initiatieven van de Rabobank.

Luke Verburgh

Ik gun het de banken graag dat een aantal klanten bereid is via telebankieren hun bankzaken te regelen. Ik doe dat zelf ook regelmatig. Aan de andere kant heb ik vrijveel last van technische storingen, waardoor ik ook bijvoorbeeld vaak weer de "ouderwetse" overschrijvingen moet gebruiken. Echt goed werken de systemen (tot op heden) ook weer niet altijd in de praktijk. Bovendien is er een andere groep klanten is die steevast vasthoudt aan traditioneel bankieren. Met de vergrijzing in het vooruitzicht zal die groep niet kleiner worden. Een andere groep klanten heeft de perceptie dat bankzaken via internet niet veilig zijn. Bovendien is een aantal bankzaken alleen maar te regelen in een face-to-face situatie (dus op een kantoor). Ik zou er voor willen pleiten dat, voor die klantengroep én bankzaken die je alleen op een kantoor kunt doen, de banken een creatieve oplossing vinden. Wellicht dat de banken meer kunnen samenwerken op het gebied van het vestigingenbeleid en daardoor bijvoorbeeld in de toekomst elkaars klanten kunnen helpen.

Carel van der Wyck

Ik vind de internet applicatie van de ABN een gebruikers onvriendelijke applicatie. De applicatie van de Rabobank werkt vele malen gemakkelijker en ik ben, echt alleen om deze reden, overgegaan naar de Rabobank. Het oude, offline, Homenet voldeed beter naar mijn wensen. Bij de Rabobank heb je zowel een off- als online applicatie.

Ruud

Sinds mijn 14e jaar ben ik rekeninghouder bij de ABN AMRO. Vanaf het begin van de introductie van internetbankieren bij mijn bank maak ik er gebruik van. Al mijn transacties van mijn betaalrekeningen en spaarrekeningen doe ik via het net. Echter ben ik van het begin al niet tevreden over de dienst. De site is vaak niet te bereiken, er zijn vaak technische storingen. Wanneer ik betalingen heb ingevoerd en voer de code in, verdwijnt het scherm en kan ik weer opnieuw beginnen. Al met al heeft dit tot gevolg dat ik zwaar aan het twijfelen ben of ik niet van bank ga veranderen. Het lijkt erop alsof er de laatste 2 jaar geen ontwikkeling zit in de snelheid, dezelfde storingen blijven voorkomen en andere mankementen eveneens. Ik kijk het nog een maand aan dan hak ik de knoop door. Ik heb zeer goede verhalen gehoord over het internetbankieren bij de Rabobank. Het zou doodzonde zijn als een gerennomeerde bank als ABN AMRO hierdoor klanten kwijt zou raken.

MacFab

Ruud: ook ik ben al ruim een jaar gebruiker van ABN internetbankieren en naar (bijna) volle tevredenheid. Op zich weet ik wel een oplossing voor jouw probleem dat het scherm verdwijnt en je weer opnieuw alles in moet voeren: Je moet altijd afsluiten door op de OK de drukken. Doe je dit echter met een druk op de Enter-toets, dan pakt hij hem vaak niet. Als je gewoon met de muis op de OK-knop drukt zal hij het wel doen. Vraag me niet waarom, dat heb ik me ook al vaak genoeg afgevraagd en gedaan.

Marrie

Ruud : Maak je toch niet bezorgd over het feit dat de ABN amro klanten kwijt raakt. Ze zijn je namelijk ook liever kwijt. De ABN AMRO treft namelijk allerlei achterlijke maatregelen die nadelig zijn voor de klant omdat ze beweren dat die klant hun alleen maar geld kost. Dus waarom zouden ze je niet kwijt willen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond