Deel dit artikel
-

Kansen en problemen voor RFID-tags op bankbiljetten

Het lijkt er steeds meer op dat de Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om RFID-tags in bankbiljetten te stoppen. Met Radio-Frequency IDentification tags zijn (illegale) geldstromen te volgen. Emerce sprak met dr. Ari Juels van beveiligingsspecialist RSA over de kansen en problemen van deze RFID-toepassing.

De ECB en Hitachi schijnen gesprekken te voeren over toepassingen van RFID-chips in eurobankbiljetten.

Volgens dr. Ari Juels, principal research scientist bij de Amerikaanse beveiligingsspecialist RSA , kunnen RFID-tags in bankbiljetten worden gebruikt, bijvoorbeeld om illegale ondergrondse geldtransporten van euro's te volgen. Tot nu toe worden voor dat doel hoofdzakelijk de 100 dollar-biljetten gebruikt. De 250 en zeker de 500- eurobiljetten zijn een prima alternatief omdat deze biljetten veel minder ruimte innemen in criminele koffers. "De technologie is niet helemaal waterdicht, maar vergeet niet dat de meeste criminelen altijd fouten maken. Een aantal daarvan kan met tags zichtbaar worden gemaakt," zegt Juels.

Met een RFID-tag is tot op twee meter afstand van een biljet elektronisch te lezen welk nummer er op staat. Zo kunnen in principe de bankbiljetten worden gevolgd. Het systeem kan ook gebruikt worden om vervalste biljetten op te sporen. Ziet een RFID-lezer een nummer dat niet bekend is of meerdere keren voorkomt, dan kan het in theorie onmiddellijk een alarm laten afgaan.

Helaas is het systeem nog niet helemaal waterdicht. De tags gaan namelijk absoluut stuk als de bankbiljetten een tijdje in de microwave worden gehouden. En met een kapotte tag valt de echtheid van een biljet niet te controleren. Een lezer die geen informatie krijgt, kan immers geen alarm laten horen. Het systeem is bovendien lam te leggen met aluminiumfolie. Ook folie om een tag voorkomt dat de informatie de elektronische lezer bereikt.

Toch zijn tags wel bruikbaar om geldstromen te volgen omdat, zoals Juels zegt, boeven niet altijd slim zijn en het bestaan van tags in de biljetten op cruciale momenten nog wel eens zouden kunnen vergeten. Daarmee is het systeem op zijn best een extra hindernis bijvoorbeeld voor kidnappers die hun pasverworven geld uit handen van de politie willen houden. Om te zien waar de kidnappers naar toe gaan, moeten er dan wel overal detectiepoortjes op luchthavens en treinstations staan waar ze langs kunnen lopen.

Het systeem is ook nog niet helemaal waterdicht omdat er nog privacy-problemen zijn op te lossen. Het is immers niet de bedoeling om informatie over geldstromen in de handen van onbevoegden te laten komen. Dat kan met RFID vrij gemakkelijk. Stel u verdekt op met een lezer, zie hoeveel geld iemand in zijn tas heeft en beroof hem of haar. Het versleutelen van nummers is hier geen oplossing. Het toevoegen van zogeheten blockers aan een tag is dat mogelijk wel. RSA heeft technologie ontwikkeld die voorkomt dat alle elektronische lezers alles kunnen lezen wat er op een tag staat.

Tot slot kan ook het geld zelf nog een probleem opleveren. Een tag kost straks circa 5 eurocent. Dat is te hoog om alle 7 miljard biljetten die tot nu toe zijn uitgegeven van een tag te voorzien. Daarom zal de ECB waarschijnlijk alleen de 100, 250 en 500 eurobankbiljetten van tags willen voorzien. Volgens Juels zou het overigens een goede zaak zijn als er een maatschappelijke discussie gevoerd gaat worden over de wenselijkheid van een dergelijk beveiligingssysteem. "Heel veel systemen zijn in het geniep ontwikkeld en blijken na invoering niet goed te werken."

Deel dit bericht

9 Reacties

Jeroen Straathof

Het is wel heel makkelijk te weten te komen of het loont iemand te zakrollen als hier de nodige hardware op de markt voor komt. Kunt u het zich al voorstellen dat u ineens meer aandacht krijgt van dames met een "geld scanner" ?

Paul

Er staat een fout in artikel. Er zijn helemaal geen 250 euro biljetten. Dat zou dan 200 euro biljetten moeten zijn.

Erwin

Is het u wel eens opgevallen hoe vaak de grote biljetten worden gebruikt? Ik betaal nooit met 100, 200 en 500 euro de schrijver volgens mij ook niet. Maar vermoeden is dat met name criminelen/zwart-werkers e.d. deze biljetten gebruiken. Ik denk dat de ECB deze biljetten gewoon moet afschaffen. Da's nog simpeler en maakt contant geld verhandelingen voor criminelen lastiger. Integere mensen maken voor grote bedragen het geld wel over.

Rob van der Putten

Moguh Dat wordt dus vanaf 2005 eerst je geld in de magno stoppen voordat je het uitgeeft. Rob

Anders Floor

Ik denk dat ik maar wat aandelen in alimuniumfoliebedrijven ga aanschaffen. Het zou me weinig verbazen als – na invoering van dit systeem – de meeste portemonnaies worden gevoerd met een dun laagje metaal om de privacy te beschermen. Cameratoezicht etc, prima, maar ik zit er zelf niet op te wachten dat de winkelier op de hoek zou kunnen achterhalen hoeveel geld ik op zak heb, laat staan zakkenrollers. Het vooruitzicht van chips in kleding waardoor je bewegingen overal opgeslagen kunnen worden is al donker genoeg.

R.F. van Putten

Criminelen vragen bij bijvoorbeeld losgeld transacties doorgaans om kleine coupures. als voorbeeld de ontvoering van Heineken 35 miljoen gulden, de ontvoerders hebben uitgerekend dat zoveel geld in biljetten ongeveer 500KG zou wegen en in minstents 5 PTT zakken vervoerd moest worden, toch hebben ze het gedaan omdat grote coupures direct opvallenzoals iemand hiervoor reeds aangaf. banken controleren transacties boven de EUR 10.000 standaard op o.a. herkomst en eventueel "zwart" zijn. Er zitten nogal wat lekages in het systeem. daarkomt bij dat hoe je het ook bekijkt, een slot altijd zonder sleutel is te openen. er zullen dus tzt ongetwijfeld apparaten komen die ondanks de beveiliging toch de RFID kunnen lezen. met alle gevolgen van dien. warom zoveel moeite en geld uitgeven terwijl er reeds een waterdicht systeem is, de Chipper. maak dit systeem overal beschikbaar (dat zal zeker lukken voor de prijs die betaald moet worden voor RFID op alle biljetten + Hardware + Software, inplementatie kosten en onderhoud). En kom niet met: "als je die chipper verlies ben je je geld kwijt." want dat is met chartaal geld precies zo.er is bij de chipper altijd een vasteverbinding hoewel de mogelijkheid technisch bestaat om mobiele transacties te verwerken. Bij RFID word er gewerkt met Radio Frequente straling. deze signalen zijn makelijk te jammen door lood en aluminium. zodra criminelen op de hoogte zijn van dergelijke tags zullen zij heus niet zo dom zijn hier verder niets aan te doen of er geen rekening mee te houden. lekker in de kas houden die investeringskosten dus.

Bas Thijs

Geweldig hoor… "Het systeem is ook nog niet helemaal waterdicht omdat er nog privacy-problemen zijn op te lossen"…Dat is inderdaad wel hoe we tegenwoordig met zijn allen tegen privacy aankijken, een probleem wat opgelost (afgeschaft) moet worden…Ik ben een braaf burger, maar ik ben er absoluut niet van gediend als men zomaar kan zien waar en aan wie ik geld betaal. Reuze fijn als er blokkers komen zodat alleen justitie en politie nog mee kunnen kijken, maar dat zijn nou juist degenen die het minst met dergelijke informatie te maken hebben wat mij betreft.Een simpele zakkenroller heeft niet veel aan zulke info. Er zijn toch maar bijzonder weinig mensen die met enorme cash bedragen rondsjouwen, en bijna iedereen heeft meestal wel een 50 euro bij zich. Voor een zakkenroller is het bedrag niet zo interessant, dat is toch meestal wel hetzelfde, hem gaat het om de gelegenheid. Maar voor de overheid ligt dit heel anders. Die is juist wel geïnteresseerd in het grotere plaatje, in het opslaan van veel data.Als we zien wat er de laatste tijd gebeurt vanuit de VS, die via Echelon al het internetverkeer en een groot deel van de telefonie afluistert, dan zit ik niet echt te wachten op nog een technologie die mijn persoonlijke levenssfeer verder minimaliseert!

m.bontenbal

De banken en waardetransportbedrijven zullen ongetwijfeld veel interesse hebben in RFID wanner het gaat om tracking en tracing van grotere hoeveelheden geld die gebundeld of anders verpakt zijn.Het traceren van individuele coupures gaat echter wel erg ver. Verder kan een ieder die biljetten onopgemerkt bij zich wil dragen dit zeer eenvoudig realiseren door een stukje alu-folie naast de biljetten te stoppen. Het kan zelfs zo zijn dat het aanwezige kleingeld, in bijvoorbeeld het vakje naast de biljetten, de detectie van het RFID element al onmogelijk maakt.Gebundelde coupures voorzien van banderol en RFID tag, die op een redelijke afstand is uit te lezen, zal wel toegevoegde waarde hebben voor banken en waardetransportbedrijven.

Rocco

Ik ben van mening dat er andere, betere, wegen zijn om de maatschappij te kneden voor RFID. RFID moet worden aangeboden als service, als dienst. Niet als tracking-systeem, of vernieuwende technologie. De toepassing op bankbiljetten klinkt niet best.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond