Deel dit artikel
-

SkypeIn voorlopig niet in Nederland

Skype gaat SkypeIn voorlopig niet in Nederland aanbieden. Dat valt op te maken uit een reactie van Skype zelf. Daarnaast leert navraag bij de Opta dat Skype nog geen nummers in Nederland heeft aangevraagd. Met SkypeIn kunnen mensen met een vast of mobiel toestel bellen naar een nummer (op de pc) dat is toegewezen door Skype. Die dienst wordt door Skype nu alleen nog in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk (daar zijn de nummers inmiddels uitverkocht), Frankrijk en China/Hong Kong aangeboden.

Mensen in die landen kunnen voor 30 euro per jaar of 10 euro per kwartaal een werkend Skype-telefoonnummer krijgen waarop ze dus gebeld kunnen worden vanaf een vaste lijn of met een mobiel nummer.

Anders dan SkypeOut ziet het er niet naar uit dat SkypeIn op korte termijn naar Nederland komt. Volgens woordvoerder Daniel Twigg van Skype zit SkypeIn nog in de betafase en wordt pas in een later stadium gekeken naar nieuwe lokaties wereldwijd. Wanneer dat gaat gebeuren en of Nederland ook bij die lokaties zit, laat Twigg in het midden. Wel zijn er in ieder geval plannen om de dienst verder uit te rollen.

Navraag bij de Opta leert in ieder geval dat Skype nog geen nummers in Nederland heeft aangevraagd. Mocht Skype dat willen dan zou een dergelijke aanvraag via de Opta lopen. Volgens Opta-woordvoerder Edwin van de Haar zou Skype een bedrag op tafel moeten leggen om 'vaste' nummers in ons land te kunnen bemachtigen. “Maar dat is geen wereldschokkend bedrag,” zegt hij.

De Opta buigt zich op dit moment over het nummerbeleid voor internetbellen en is bezig met een inventarisatie van nieuwe ontwikkelingen in de markt.  De toezichthouder hoopt dit onderzoek in de loop van 2005 af te ronden. Op dit moment weet de Opta nog niet precies hoe het tegenover internetbellen staat.

Een andere dienst van Skype, te weten SkypeOut, kan wel gewoon in Nederland gebruikt worden. Daarmee kan vanaf een Skype-verbinding (op de pc) wel naar vaste en mobiele nummers worden gebeld. Wie SkypeOut wil gebruiken, betaalt 10 euro voor een beltegoed. Daarmee kan ongeveer 10 uur gebeld worden. Bellen van pc naar pc is nog steeds gratis.

Volgens Skype-oprichter Niklas Zennström melden zich dagelijks 155.000 nieuwe gebruikers voor Skype aan. Volgens de laatste telling hebben een miljoen Skype-gebruikers inmiddels ook een SkypeOut-account. Het programma zelf is inmiddels al ruim 95 miljoen keer gedownload. Hoeveel mensen ook daadwerkelijk actief zijn op Skype is moeilijk te zeggen.

Deel dit bericht

5 Reacties

ikke

Bellen van pc naar pc is nog steeds gratis Skype heeft ooit beloofd om bellen van pc naar pc altijd gratis te zullen ondersteuenen.

Roelof Roos

SkypeOut wordt wel in Nederland aangeboden (ik heb het), het wordt wereldwijd aangeboden namelijk, maar het nummer dat je krijgt is in de VS, in de UK, in Frankrijk of in Hong Kong. Ik zit veel in het buitenland, steeds weer ergens anders, maar mijn Nederlandse vrienden vinden het toch erg prettig als ze steeds hetzelfde nummer kunnen bellen. Voorts zou het leuk geweest zijn als de schrijver van dit stukje het ook even zelf geprobeerd had. Wat blijkt namelijk, via een aantal carrier select operators zijn de Skype nummers namelijk niet te bellen. Verder is de kwaliteit niet echt geweldig. Het lijkt wel wat verbeterd sinds de introductie, maar het is nog echt een beta. Roelof Roos 

marc van Rooij

Er is een systeem wat veel beter werkt en wat geen gebruik maakt van de cpu capaciteit.Je kunt hier makkelijk een eigen nummer aanvragen zij het nog wel in de VS. Ik ben zelf in onderhandeling om dit systeem naar Europa te halen. het is the glophone van voiceglo.www.voiceglo.com marc van Rooij Van Rooij Vosters international bv

Jasper Frumau

De OPTA kan wel nummers uitgeven, maar vereist een verklaring van het bedrijf dat er geen telefoonnummers mee naar het buitenland worden genomen. En Skype wil juist als mobiel bedrijf door het leven gaan. Daarom schijnen ze nog geen nummers te hebben aangeschaft in Nederland… Voipbuster daarentegen al wel. Die legden een verklaring af dat ze er alles aan zullen doen dat klanten het nummer binnen Nl gebruiken. maar wie kan dat controleren?

rolf piening

de laatste opmerking in dit artikel getuigt van weinig kennis en gebruik van skype: onderaan in het skypevenster staat altijd aangegeven hoeveel gebruikers er nu online zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond