Deel dit artikel
-

Tridion zoekt nieuwe koers

Roland Slot volgt Jos Dikhoff op als CEO van Tridion. De Nederlandse producent van contentmanagement-software is op zoek naar een nieuwe koers in een turbulente markt, waar overnames aan de orde van de dag zijn.

Tridion maakte bekend tot deze wisseling van de wacht over te zijn gegaan omdat het bedrijf zich sterker dan voorheen wil richten op innovatieve oplossingen. Daarnaast is er een nieuwe functie gecreëerd in het management. Gilles Albaredes zal als Chief Operating Officer gaan toezien op sales en marketing, professional services en research.

Marketingdirecteur Goswijn Thijssen licht de opmerkelijke machtswisseling toe: "Contentmanagement wordt langzamerhand een commodity. Als je wilt concurreren met de grote bedrijven moet je het product steeds meer uitbreiden. Daarom hebben we een hele bewuste keuze gemaakt om ons te concentreren op innovatieve oplossingen voor specifieke doelgroepen. Zo hebben we een product gemaakt dat alleen voor marketeers bedoeld is en waarmee ze bijvoorbeeld het prepressproces kunnen beheersen. Je kunt ook denken aan een product voor financial reporting. Die producten willen we afzetten binnen grote ondernemingen. Om die koers vorm te geven hadden we iemand anders aan de top nodig."

Volgens Thijssen is het niet uitgesloten dat Roland Slot de functie als CEO op interim-basis zal uitoefenen en dat er gezocht wordt naar een nieuwe kandidaat.

Onderzoeksbureau Ovum berekende in een recent rapport dat de West-Europese markt voor content management in 2003 zo'n 536 miljoen dollar groot is, en dat deze markt jaarlijks met 8,3% procent stijgt naar 763 miljoen dollar in 2007. De wereldwijde markt stijgt met jaarlijks 7,2% naar 2 miljard dollar in 2007.

Ovum ziet twee grote vraagstukken voor Europese aanbieders in de West-Europese markt. In de eerste plaats hebben Amerikaanse bedrijven een dominante positie en ten tweede wordt het concept 'contentmanagement' steeds breder.

Van de tien grootste leveranciers in Europa zijn er slechts drie van Europese afkomst: Ixos, Tridion en Obtree. IBM en Documentum hebben respectievelijk 19% en 11% van de markt in handen. Tridion heeft een marktaandeel van 5%.

Amerikaanse partijen beschikken meestal over een breder productportfolio en hebben vaak meer cash om te investeren in productinnovatie en overnames, danwel om moeilijke tijden te doorstaan. Het voordeel van Europese partijen is dat ze beter overweg kunnen met de ingewikkelde Europese markt die veel verschillende talen, gebruiken en regels kent.

Ovum ziet Tridion als leverancier van web-contentmanagement. De meeste Europese aanbieders leveren vooral web-contentmanagement. Ovum signaleert echter dat het in 'enterprise content management' (ECM) tegenwoordig om een aantal zaken gaat die in samenhang gezien moeten worden. Web content management is daar een onderdeel van, naast e-commerce contentmanagement, e-learning, digital asset management, collaboration, workflow, digital rights-management en documentmanagement. Er is geen partij die alle functionaliteiten in huis heeft, maar de Amerikaanse partijen hebben over het algemeen een breder pakket in de aanbieding.

Mede om het productenpakket te verbreden is er een grote concentratieslag aan de gang in de ECM-sector. Zo nam Interwoven onlangs iManage over en was het deze week de beurt aan OpenText om Gauss op te kopen .

Ovum-analist Chris Harris-Jones vindt het 'ongebruikelijk' dat de CEO van Tridion zo snel vervangen wordt."Het lijkt erop dat Tridion op zoek is naar een nieuwe koers." Harris-Jones denkt dat Tridion ook zal moeten overgaan tot diversificering, omdat de markt voor pure webcontentmanagement-producten kleiner wordt. "Het probleem is dat ze geen diepe zakken hebben om bijvoorbeeld een overname te doen," aldus Harris-Jones. Of Tridion zelf een prooi is voor een grotere partij betwijfelt Harris-Jones, omdat de meeste grote clubs inmiddels overnames achter de rug hebben, Tridion toch 'enkele tientallen miljoenen' zal gaan kosten en er weinig vraag is naar relatief kleine Europese aanbieders.

Tridion is in 1999 opgericht met Paul Konijnendijk als CEO. Konijnendijk werd in 2001 opgevolgd door Jos Dikhoff. Over 2002 meldde Tridion goede cijfers: 85% omzetgroei uit licenties en winstgevendheid. Ook zouden er 79 nieuwe klanten bij zijn gekomen. Over de resultaten van het eerste half jaar van 2003 heeft Tridion nog geen persbericht uitgestuurd, in tegenstelling tot vorig jaar .

Tridion is een privaat bedrijf met 180 werknemers waar ondermeer Gilde een belang in heeft. In totaal zou er zo'n 28 miljoen euro in het bedrijf zijn geïnvesteerd. Het bedrijf boekte in 2002 een omzet van 21,6 miljoen euro, tegen 13,6 miljoen euro in 2001.

Deel dit bericht

4 Reacties

Johan

Noet alleen interessant dat een CEO zo snel opstapt, maar ook dat één van de oprichters/president commissaris terugkomt als CEO. Meestal is er wel meer aan de hand dan alleen een nieuwe strategie.

Bas Groot

Mag ik even quoten wat Tridion vorig jaar riep?  24.04.02 Tridion: "zwaar weer voor kleine partijen contentmanagement"

Jaap Bakker

Let op mijn woorden:Roland zet Tridion ZSM in de etalage. Wellicht is zijn geld van de verkoop van Twinspark verdampt.De verkoop van Tridion is dus aanstaande…

Paul Janssen

Noodsprong van Tridion. Ik heb begrepen dat Q2 erg slecht was en nu neemt de oppas (Roland Slot) het zelf over. Op zich interessant om te zien wat hij er zelf van bakt, ik denk niet dat het daadwerkelijk verschil zal maken. Bovendien, wie wil Tridion nu kopen, de tent is hardstikke duur (beaucoup overhead) en heeft nauwelijks marktaandeel. Aan de ene kant jammer dat de economie zo tegenzit, ze verdienen het nl. wel om echt te scoren, anderzijds vind ik wel dat ze teveel hun produktstrategie hebben laten bepalen door de 'gadgetboys' (-> steeds maar meer functionaliteit /toeters en bellen erin proppen) ipv te streven naar een gestroomlijnd product. Eeuwig zonde dat ze na versie3 helemaal opnieuw zijn begonnen met code voor versie 4, plukken ze eigenlijk nog steeds de zure vruchten van. Kan die Konijnendijk niet gewoon terug ? Die was nl. wel goed. Ik hoop dat ze het redden in q3/4, maar heb er een hard hoofd in.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond