Deel dit artikel
-

Kleisterlee (Philips): versnelling innovatie hoognodig

CEO Gerard Kleisterlee van Philips heeft in een toespraak op de vakbeurs IFA in Berlijn gezegd dat er een 'fundamentele verandering' in het businessmodel van de consumentenelektronica-industrie nodig is om tot duurzame groei te komen. Speerpunten zullen versnelling van innovatie en meer samenwerking tussen concurrenten moeten zijn.

Kleisterlee meent dat een innovatief product zoals DVD steeds sneller afzakt tot een 'commodity', een 'gewoon' product met lage prijzen en marges als gevolg. "Met zoveel 'fast-followers' op de markt kan niemand op zijn lauweren rusten", aldus Kleisterlee. Leidende bedrijven zoals Philips zouden daarom sneller met nieuwe producten moeten komen.

De consumentenelektronica-bedrijven van de toekomst zullen steeds minder waarde hechten aan het bezit van alle onderdelen in de keten, van ontwikkeling tot en met productie. Focus op marketing en sales, gebaseerd op technologische voorsprong, zal steeds meer optreden, aldus de Philips-topman. Meer samenwerking met concurrenten, bijvoorbeeld in het delen van R&D en fabricagemiddelen, zal nodig zijn om investeringen in technologie te exploiteren.

Maar samenwerking is tevens nodig om de interoperabiliteit en interconnectiviteit te waarborgen, aldus Kleisterlee. Standaarden zijn daarom nodig. Kleisterlee kondigde aan naast Windows ook Linux te gaan ondersteunen als operating system.

In de verzadigde consumentenmarkt voor elektronica is het volgens Kleisterlee nodig om buiten de gebaande paden te treden. Hij noemde de eerder deze week aangekondigde samenwerking met enkele telco's voor nieuwe 'pc-less' breedbanddiensten daarvan een voorbeeld. Dat zou ook nieuwe inkomstenmodellen op basis van 'shared revenue' moeten opleveren.

Als een nieuwe categorie producten noemde Kleisterlee een huwelijk tussen consumentenelectronica en gezondheidszorg. Te denken valt daarbij aan gepersonaliseerde diagnostische en monitoring-apparaten. "We zien een beweging naar technologie en welbevinden," aldus Kleisterlee.

Deel dit bericht

1 Reactie

kleisterlee

Beste, Gerard Kleisterlee,In de gezondheidszoorg is behoefte aan efficiente methodes die bijdragen aan het welbevinden van de verzorgende en het personeel. De tools tot efficiente verzorging ontbreken, en het klimaat kan ondersteuning verkrijgen door techische en kleurrijke activiteiten. Het individu wil zijn eigen keuze maken en kijken naar de dingen die hij leuk vindt? Waar zie je kleine "op schoot" producten, mini-t.v.De andere kant treft de mensen die thuis nog in het voorportaal van de zorg wachten. Geluid door het huis heen en mogelijkheden apperatuur te hebben als tv op slaapkamer en kamer. In die combinatie en trend zou innoverend gezocht moeten worden: 2 tv's met gelijke bediening om maar wat te noemen.Een wekker met medicijn op tijd alarm, kortom dicht bij de mensen zoeken, innoveren vanuit de samenleving en de leefbaarheid aangenamer maken. Met vriendelijke groet, Andre Kleisterlee,jr.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond