Deel dit artikel
-

3 Nederlandse bedrijven in Red Herring top 100 Europa

Drie Nederlandse bedrijven hebben een plaats veroverd in de Red Herring top 100-lijst voor Europa. Dat zijn Mobileye, OTB en Emexus. MarketXS en Human Inference zaten wel bij de 200 finalisten maar drongen uiteindelijk niet door tot de definitieve top 100. Om in aanmerking te komen voor een notering moet een bedrijf behalve innovatief zijn aan nog een aantal voorwaarden voldoen.

Het is de eerste keer dat Red Herring met een lijst komt waarop uitsluitend veelbelovende Europse bedrijven staan. De Red Herring 100 bestond wel al langer. De Red Herring 100 Europe is een lijst van de top 100-bedrijven in Europa en Israël. Daarbij is gekeken naar bedrijven die zich weten te onderscheiden op het gebied van innovatie en technologie.

Het in Nederland gevestigde Mobileye is gespecialiseerd in het uitrusten van auto's met camera's. Met de ingebouwde camera’s kunnen auto-ongelukken worden voorkomen. Zij fungeren als het ware als een derde oog. Komt een auto te dichtbij en binnen de straal van de camera, dan krijgt de automobilist een voortijdig signaal. Mobileye opereert vanuit Amstelveen maar heeft ook kantoren in Jeruzalem, Detroit en Tokio. De holding is gevestigd in Amstelveen, maar er zit bijvoorbeeld geen enkele Nederlander in het management. Mogelijk is het in Nederland gevestigd  vanwege fiscale redenen.

OTB, dat dus eveneens is doorgedrongen tot de top 100, is een Eindhovens bedrijf dat in 1994 werd opgericht door Ron Kok en dat een aantal bedrijfsactiviteiten verenigt. Zo maakt het bedrijf machines om muziek en films te dupliceren om deze op cd's en dvd's te kunnen zetten, maakt het apparatuur voor zonnecelproductie voor Shell Solar en levert het apparatuur aan een dochter van Johnson & Johnson om wegwerplenzen te kunnen maken.

Het in Almere gevestigde Emexus is gespecialiseerd in het leveren van mobiele toepassingen. Het biedt organisaties mobiele toepassingen op het gebied van mobile marketing, mobile entertainment en mobile internet. Behalve in Nederland en in andere Europese landen is het bedrijf ook actief in Noord-Amerika en in Zuidoost-Azië. In die regio is het actief in Maleisië en in China.

Red Herring heeft voor het opstellen van de lijst van te voren honderden ondernemingen onder de loep genomen. Die ondernemingen zijn geanalyseerd op basis de door hen verstrekte financiële data, de kwaliteit van het management en het strategisch inzicht en het innovatievermogen.

Behalve de drie Nederlandse bedrijven staan er ook bedrijven als pc-naar-pc telefoniebedrijf Skype (Luxemburg) en securitybedrijf Kaspersky Lab (Rusland) op de lijst van meest veelbelevonde Europese bedrijven. Met name Israël en Groot-Brittannië leveren nogal wat bedrijven aan in de Europese top 100. Zo staan er 20 Israelische bedrijven en 19 Britse bedrijven in. De Red Herring top 100 lijkt vooral interessant te zijn voor durfkapitalisten die nog op zoek zijn naar investeringskansen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond