Deel dit artikel
-

“Aandeel interactieve marketing binnen dm stijgt”

Het aandeel van interactieve marketing (met name e-mail en sms-marketing) binnen de totale direct marketing-bestedingen is dit jaar met 3 procent gestegen tot 44 procent. Ook neemt het aandeel van dm binnen de totale marketingmix toe. Van 24 naar 26 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Mailmedia naar de totale dm-bestedingen onder de top-500 adverteerders in ons land.

Helemaal representatief is het onderzoek van Mailmedia niet, maar het geeft wel een indicatie. Van de top 500-adverteerders (bron: BBC) reageerden er 142, waardoor de totale respons uitkomt op 28 procent. Het onderzoek leert dat vooral in de telecom-sector in 2005 significant meer uit wordt gegeven aan direct marketing, terwijl de overheid en it-bedrijven juist een stapje terug doen. Zij besteden ten opzichte van 2004 respectievelijk 8 en 7 procent minder aan direct marketing. Er staat tegenover dat ze meer besteden aan email-marketing en andere vormen van interactieve communicatie.

Binnen direct marketing valt op dat post steeds vaker het onderspit delft. E-mail en andere vormen van interactieve marketing winnen terrein. Met name de branche automotive verstuurt volgens Mailmedia minder post dan in het recente verleden het geval was. In 2005 valt een daling van 12 procent waar te nemen. Er staat tegenover dat email-marketing juist vaker wordt ingezet (+ 6 procent) binnen automotive.

Belangrijkste reden dat partijen gebruik maken van bijvoorbeeld email-marketing is dat de kosten daarvan beduidend lager zijn dan post (je zit immers niet met druk en distributie) en de directe respons. E-mail marketing wordt vooral gebruikt om nieuwe klanten te werven (25 procent), om herhalingsaankopen bij consumenten te stimuleren en om inactieve klanten wakker te schudden (22 procent), aldus Mailmedia. 

Het wordt het meest ingezet door horeca/toerisme/recreatie (18 procent), it (17 procent) en door de fast movers (16 procent). Opmerkelijk genoeg wordt binnen de entertainment-industrie in 2005 email-marketing veel minder ingezet. Maar dat komt waarchijnlijk omdat entertainment-bedrijven meer gebruik maken van sms als marketingtool.

Partijen die eigenlijk nog helemaal geen gebruik maken van interactieve marketing zijn bijvoorbeeld de supermarkten. Zij grijpen nog steeds naar de traditionele folders. “We praten wel met de supermarkten, maar er zijn voorlopig geen grote verschuivingen te verwachten,” aldus Mailmedia directeur Johan van Mil.

Deel dit bericht

5 Reacties

RonDenners

Op het eerste gezicht interessante cijfertjes maar bij nader inzicht roept het bij mij wel een groot aantal vragen op, zeker als ik deze cijfertjes probeer te vergelijken / te linken met die van IAB. Om het bericht dat 56% van de internetters pop-ups weert is interessant om hierbij te betrekken… …zo spreekt de IAB van een groei van 34% bij de online reclame bestedingen. Mailmedia spreekt van een groei van 3% van e-mailmarketing binnen het totale direct marketing budget. Betekent dit nu dat de groei van e-mail marketing sterk achterblijft bij de enorme groei van online reclame bestedingen?  …en betekent de enorme groei van online reclame bestedingen nu dat steeds meer mensen de reclame banners gaan weren? En is de emailmarkt in Nederland volgens IAB nu goed voor bruto 6 miljoen euro in 2005 (6% op een totaal van 100 miljoen) wat weer volgens mailmedia overeen komt met 44% van de totale direct marketing bestedingen… wat de totale directe marketing markt weer brengt op 13,6 miljoen??? Wie o wie kan mij helpen met rekenen en vergelijken?

Dennis Jipping

@RonDemmers De onderzoeksopzet van Mailmedia is het ondervragen van adverteerders. Het IAB baseert de bedragen op de gegevens die exploitanten aanleveren. Dit zijn de spreekwoordelijke appels en peren. Mailmedia heeft de Top 500 adverteerders ondervraagd. Dit is natuurlijk het topje van de (grote?) ijsberg met betrekking tot de totale marktomvang van emailmarketing. Hier is dus weinig zinnigs over te zeggen. Het Mailmedia onderzoek is misschien niet geheel representatief en statistisch verantwoord etc. Het geeft echter wel een bevestiging van wat we al lang weten: email-, sms- en zoekmachinemarketing zijn op dit moment de elementen van online advertising die flink groeien.

RonDenners

Ik probeer misschien appels met peren te vergelijken maar ergens moet er toch een link zijn, het kan toch niet zo zijn dat cijfers over adverteerders totaal niet overeen komen met cijfers van exploitanten? Maar ook als ik de mailmedia cijfers van vorig jaar vergelijk met die van dit jaar zie ik rare dingen: volgens het verslag van Emerce ging vorig jaar 6% van het DM budget naar emailmarketing, dit jaar spreekt met over 44%!!! Enige verschil wat ik zie is dat mailmedia nu de top-500 adverteerders heeft genomen en vorig jaar de top-200 adverteerders. De enige conclusie die ik dan kan trekken is dat de kleinere adverteerders (dus van plaats 201 tot 500) veeeeeel meer aan email marketing doen dan de top-200 zelf. Ook spreekt men van een stijging van het DM budget binnen het totaal van 24 naar 26% terwijl vorig jaar het budget op 20% was vastgesteld. Misschien kan Mailmedia de verschillen binnen haar eigen rapportage eens verklaren want dit lijkt op het betere gok (of verzin??) werk….

HenkSanders

@Ron:Maak je toch niet druk, er is niemand die ook maar iets kan controleren dus iedereen kan in deze virtuele wereld van alles roepen. Op het moment dat je wat verder kijkt en rare dingen ziet noemt men dat appels met peren vergelijken. Als ik zelf ook eens de cijfers van vorig jaar vergelijk zie ik wel meer van die "unieke"ontwikkelingen. Vorig jaar had mailmedia bijvoorbeeld 300.000 opt in adressen. Concurrent TAPPS kwam dit jaar met 2 miljoen adressen op de proppen waarna kort daarop mailmedia aangaf als (zelfgekozen) marktleider ineens 2,1 miljoen adressen te hebben. Als je nu bij TAPPS kijkt hebben ze er al weer 3 miljoen en ook TAPPS noemt zich nu weer marktleider. Nu kunnen ze allemaal wel claimen dat ze zoveel adressen "exploiteren" maar volgens mij zijn ze helemaal geen eigenaar van die adressen en kunnen er verder niet veel meer mee als potentiele klanten lekker maken en je voordoen als marktleider.

analyzer

@allemaal: jezelf uitroepen tot marktleider is nog een typische nawee van de internet hype periode. Kijk bijvoorbeeld voor de gein ook eens op de site van Gorilla Park; die Jerome Mol noemt Gorilla Park ook nog steeds een "leading incubator", die vent wil ook maar niet wakker worden… en zo zit dat wereldje nu eenmaal in elkaar: roep jezelf van de eerste dag uit tot marktleider, verkondig dat alles geheel volgens je fantastische "businessplan" verloopt en geef vooral veel interviews in allerhande bladen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond