Deel dit artikel
-

Roadcasting maakt radiozenders van iPods

Een groep studenten heeft vorig jaar een systeem ontwikkeld om mp3-spelers te combineren met ad hoc netwerken. De blogosphere heeft 'roadcasting' sinds het weekend opgepikt.

Het studentenproject van Carnegie Mellon’s mens-computer interactie instituut liet mp3-spelers in auto’s draadloos met elkaar communiceren. Automobilisten konden binnen een straal van vijftig kilometer inschakelen op de iPods van andere automobilisten. De software regelde uitwisseling van playlists op basis van voorkeuren van de luisteraars en een zelflerend mechanisme.

Na afronding van het project in juli 2004 zette het team de broncode op Roadcasting.org. Tot afgelopen weekend bleef het stil. ‘We weten niet wie er het eerst over heeft geschreven,’ zegt Whitney Hess, een van de vijf teamleden en inmiddels senior interaction designer bij Digitas in New York. ‘We zijn allemaal afgestudeerd en onze eigen weg gegaan. De piek in belangstelling heeft ons weer bij elkaar gebracht.’

De broncode is maandag zeventig keer gedownload. De website lag ‘s avonds enkele uren plat. De teamleden hebben taken verdeeld om de pers te woord te staan en informatie te verstrekken. ‘Alle belangstelling is erg spannend,’ zegt Hess. ‘We kunnen niet wachten om te zien wat men er mee doet. Gebruikers vinden altijd unieke toepassingen voor technologie waar de bedenkers nooit aan hebben gedacht.’

Roadcasting gaat uit van gebruik in auto’s omdat een autofabrikant het project sponsorde, maar het principe is veel breder toepasbaar. Combinaties met podcasting, social software en tagging liggen voor de hand. Apple heeft gisteren zijn steun voor podcasts uitgesproken en kan zo ook brood zien in roadcasting. Apple’s concurrenten zijn begonnen wifi in hun mp3-spelers te bouwen, zoals in SoniqCast’s Aireo.

Griffin Technologies heeft al een aanzet in de richting van roadcasting gegeven met zijn iTrip FM-zender, een accessoire om een iPod over de autoradio te laten afspelen. Sommige automobilisten promoten met bumperstickers de FM-frequentie van hun iTrip als ‘iPod radio’.

Deel dit bericht

5 Reacties

Laurens Vreekamp

Helaas zullen we in Nederland nog wel een tijdje moeten wachten op misschien wel nooit aan roadcasting kunnen doen, omdat FM-transmitters in Nederland verboden zijn, zo heb ik mij laten vertellen. Met een FM-transmitter wordt je door de wet beschouwd als zender, en daarvoor moet je een vergunning hebben. Overigens is er bij het ter ziele gegane MIT Medialab Europe ook al een soortgelijk concept ontwikkeld: Tuna ( http://web.media.mit.edu/~stefan/hc/projects/tuna/ ). Of het echter zo ver is uitgevoerd als dit project van Carnegie Mellon is mij niet bekend.

Arjen de Vet

Ik moet bovenstaande reactie toch tegenspreken, de roadcasting werkt immers via wireless lan in adhoc modus, niet via de FM radio frequenties. roadcasting wordt daardoor zeker mogelijk in Nederland. Dat de I-trip in het artkel genoemd wordt is misschien verwarrend, dat heeft niets te maken met de roadcasting technologie. Maar voordat het zo ver komt dat er voldoende roadcasters en luisteraars zijn, zijn we vast weer een aantal jaartjes verder, wellicht is er dan weer een ander concept dat beter werkt.

radja

ook dit zal wel weer verboden zijn. copyright is een plaag die nieuwe ontwikkelingen tegen houdt. het is hoog tijd dat delen van muziek gewoon mag, zodat nieuwe initiatieven als dit wettelijk mogelijk zijn.

Joke Bruis

@Radja: dan wachten wij graag op de door jouw gemaakte muziek die jij gratis en voor niets aan de wereld ter beschikking stelt.

radja

@Joke: je bent welkom om mijn software te gebruiken. er hangen ook een paar zelfgeschreven verhalen van mij rond. muziek zal ik je niet aan doen. net als een muzikant hoef ik daar geen prestatie meer voor te leveren, dus hoef ik daar logischerwijs geen vergoeding voor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond