Deel dit artikel
-

Nokia en Apple werken aan mobiele browser

Nokia werkt samen met Apple aan een mobiele browser die is gebaseerd op zogeheten open source software. Het Finse bedrijf gaat dezelfde componenten gebruiken die in Apple's Safari-browser zitten. Vandaag en morgen wordt in Helsinki Nokia Connection 2005 gehouden, Emerce doet ter plekke verslag.

De browser wordt alleen ontwikkeld voor de smartphones van Nokia, zo werd gemeld tijdens Nokia Connection 2005. De browser is gebaseerd op open source omdat het Finse bedrijf hoopt dat ontwikkelaars van buitenaf mee zullen sleutelen aan de mobiele browser en de mobiele browser verder zullen verbeteren. Volgens Nokia lag de samenwerking met Apple bij het maken van een mobiele browser voor de hand.

De mobiele browser moet in 2006 klaar zijn en zal in eerste instantie alleen geschikt zijn voor de Nokia 60-serie smartphones. Nokia is van plan samen te blijven werken met Apple. Het 60 series-platform van Nokia is verder gebaseerd op het Symbian operating system. Dat wordt ondersteund door makers van mobieltjes als LG Electronics, Lenovo,  Panasonic, Samsung, Sendo, Siemens en Nokia.

Eerder dit jaar zei Tim Berners-Lee, de geestelijke vader van het wereldwijde web en lid van het W3C consortium al dat browsen op een mobiele telefoon een crime is en dat mobiel internetten onder de huidige omstandigheden nooit zal doorbreken. Ook beklaagde hij zich over het design van webpagina’s voor mobiele telefoons. De richtlijn van het W3C moet aan dat probleem een einde maken. Het initiatief heeft als doel webpagina’s voor mobieltjes en browsen een stuk eenvoudiger te maken. Als dat lukt, dan zal mobiel internet een veel grotere slagingskans hebben, zo denkt Berners-Lee. Nokia lijkt met deze nieuwe stap aan die oproep in ieder geval deels gehoor te geven.

Behalve aan de nieuwe browser werkt het Finse bedrijf ook aan een type telefoon die het 'internet-tablet' noemt. Deze zal in het derde kwartaal van dit jaar gereed moeten zijn. Via deze internet-tablet is internet beschikbaar via Wlan, ook is er bluetooth op aangebracht. Op het tablet zal niet alleen internet beschikbaar zijn, maar kan ook naar muziek geluisterd worden en filmpjes worden bekeken. Het apparaat (de Nokia 770) is op Linux gebaseerd en gaat waarschijnlijk 350 euro kosten. Met het tablet van Nokia zal niet gebeld kunnen worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond