Deel dit artikel
-

Nokia wil ook verdienen aan mobiele muziek

Nokia wil ook geld gaan verdienen aan mobiele muziektracks. Daarvoor heeft het eerder dit jaar de samenwerking met Loudeye al aangekondigd. Maar anders dan met bijvoorbeeld ringtones het geval was, ziet Nokia in mobiele muziek wel een nieuwe inkomstenbron. Dat zegt Pekka Pohjakallio, die binnen Nokia verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van muziekdiensten in een vraaggesprek met Emerce in Helsinki.

Hoeveel procent van de omzet Nokia krijgt uit de webshop van Loudeye wilde Pohjakallio niet vertellen aan Emerce. “We hebben er in ieder geval duidelijk voor gekozen om niet zelf met een muziekshop te komen. Ik vind het ook nog moeilijk te zeggen wat de businessmodellen precies worden. Wel denk ik dat er een cruciale rol is weggelegd voor de pc. Het moet mogelijk zijn om tracks van je pc naar je mobieltje te transporteren.”

Volgens Pohjakallio is de samenwerking met Loudeye niet exclusief. Dat wil zeggen: Nokia is van plan om ook concurrerende muziekdiensten toe te laten op Nokia-toestellen. “Wij hebben gekozen voor een samenwerking met Loudeye, maar dat wil niet zeggen dat we als Real bijvoorbeeld met een mobiele muziekdienst komt we die van Nokia-toestellen zullen weren. Dat zou in strijd zijn met Nokia’s open platform-gedachte,” aldus Pohjakallio.

Ook zei hij te verwachten dat mobiele muziek langzaam maar zeker gemeengoed zal worden en dat het een hoge vlucht zal nemen. “Vorig jaar zijn er door Nokia 10 miljoen toestellen verkocht met een mp3-speler. Dit jaar zullen dat er naar verwachting 40 miljoen zijn.” De meest geavanceerde mobiele telefoon met een muziekspeler erin is de N91. Dat is Nokia’s paradepaardje. Een N91 kost 700 euro in de winkel.

Volgens Pohjakallio is het moeilijk in te schatten hoe muziekdiensten zich verder zullen ontwikkelen en hoe er geld verdiend moet gaan worden met mobiele muziek. ”Ook op het web wordt geen geld verdiend aan muziek, alle mooie initiatieven als iTunes en Rhapsody ten spijt.” Wel is Nokia van plan om mobiele muziek zo snel mogelijk geaccepteerd te krijgen zoveel mogelijk formaten te gaan ondersteunen zoals mp3 en WMA.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond