Deel dit artikel
-

Mobiele tv-proef KPN van start

KPN is deze week begonnen met het testen van televisiediensten op het mobieltje. De proef werd in maart van dit jaar al aangekondigd door KPN. Daarvoor werkt het samen met Nozema en Digitenne en wordt het technisch ondersteund door TNO. Het gaat vooralsnog om een technische proef. In het najaaar zal een gebruiksproef worden gedaan met enkele honderden deelnemers.

Voor het verspreiden van digitale televisiebeelden naar mobiele telefoons wordt gebruik gemaakt van dezelfde infrastructuur als voor Digitale TV van KPN en Digitenne. Deze diensten worden via de ether verzorgd volgens de DVB-T techniek. Om de beelden geschikt te maken voor het formaat van het mobieltje worden ze gecomprimeerd volgens DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld), de standaard voor televisie op mobiele toestellen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de mobiele TV oplossing van Nokia, waaronder netwerksystemen en het Nokia 7710 media toestel, uitgerust met een speciale DVB-H ontvanger.

Tijdens de proeven test KPN met name de interactieve mogelijkheden voor digitale tv op een mobiel toestel. Door naast de broadcast infrastructuur gebruik te maken van het mobiele netwerk wordt meer mogelijk dan alleen het passief bekijken van programma’s. Hiermee kunnen gebruikers tijdens het bekijken van de nieuwste muziekvideo direct doorklikken en specifieke content bereiken, bijvoorbeeld om het liedje als ringtone te kunnen downloaden of als mp3 te kunnen aanschaffen.

Tijdens de proef zullen SBS6, BBC World, NOS 24 uur journaal, Nederland 2 en MTV programmering verzorgen. Met de DVB-H broadcast techniek is het volgens KPN niet alleen mogelijk om digitale TV te bekijken, maar ook radio in digitale kwaliteit te beluisteren. Hiertoe werkt KPN samen met Juize.FM van Radio 538. Door met mobile-TV programma’s altijd en overal beschikbaar te maken. Afhankelijk van de uitkomsten, verwacht KPN digitale televisie via de mobiele telefoon in de loop van 2006 op de markt te brengen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond