Deel dit artikel
-

Google en Goldman Sachs in breedband via stopcontact

Google investeert samen met de bank Goldman Sachs en uitgever Hearst 100 miljoen dollar in een Amerikaans bedrijf dat actief is met breedband via het stroomnet. Current Communications zegt een even hoge upload- als download-snelheid aan te bieden.

De drie investeerders hebben zelf nog niets naar buiten gebracht over deze opmerkelijke stap. De Wall Street Journal bracht het nieuws naar buiten, inmiddels is er ook een officiële aankondiging, maar de omvang van de investering wordt daarin niet genoemd.

Current Communications is een privaat bedrijf en heeft onder meer Liberty Media als aandeelhouder. Het laatste bedrijf is in Nederland bekend als de eigenaar van kabelbedrijf UPC. Current Communications verdiende volgens de Wall Street Journal stevig aan zijn activiteiten in mobiele telecom.

De technologie voor breedband via het stroomnet bestaat al langer. Ook in Nederland zijn er testen mee gedaan, Nuon startte in 2001 een proef onder de naam Digistroom, waarbij 180 huishoudens in Arnhem internet via het stopcontact kregen. Ondanks verlening van de proef kwam het uiteindelijk niet tot invoering van de technologie. Volgens Nuon kende de technologie nog beperkingen en was de exploitatie niet winstgevend te krijgen, zo meldde het in 2003 tegenover WebWereld na het stopzetten van Digistroom.

De Europese Unie ziet juist wel heil in breedband via het stopcontact, als een middel om iedereen de mogelijkheid te geven een breedband aansluiting te nemen. Nu is men afhankelijk van de beschikbaarheid via telecom- en kabelbedrijven, waarmee de verdere groei van breedband vertraagt. In april kwam EU-commissaris voor de Informatiemaatschappij Viviane Reding met het advies aan telecomautoriteiten en energiebedrijven om zich meer in te zetten voor internet via het stopcontact.

Current Communications zegt dat het met zijn breedband via het stopcontact een upload-snelheid kan aanbieden die gelijk ligt aan de download-snelheid. Dergelijke hoge upload-snelheden zijn interessant voor Google's videodienst, waarbij internetters filmbestanden kunnen uploaden naar de servers van

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond