Deel dit artikel
-

TU Twente experimenteert met location based services

De Technische Universiteit Twente gaat van 15 tot en met 18 augustus experimenteren met 'location based services' op het campusterrein. Dat gebeurt tijdens het SVG Open-congres. Bedoeling is dat gebruikers tijdens het congres via het draadloze WLAN-netwerk op een virtuele plattegrond kunnen zien, waar hun medestudenten of collega's zijn.

Ook zijn er volgens de organisatoren van het congres allerlei extra diensten mogelijk, die afhankelijk zijn van de huidige plaats van de gebruiker. Gedacht moet worden aan suggesties voor activiteiten of bijvoorbeeld een terras in de buurt. De zogenaamde ‘location based services’ zijn onder meer mogelijk dankzij Scalable Vector Graphics (SVG), het onderwerp waarover het congres gaat. SVG is een flexibele manier om grafische informatie weer te geven en uit te wisselen op pc’s, notebooks, mobiele telefoons en pda’s.

De 'location based services' maken gebruik van het WLAN-netwerk dat op de hele campus van de TU in Twente is geïnstalleerd: een snelle draadloze internetverbinding op het 140 hectare grote terrein. Via de honderden zendontvangers, accesspoints, is ook locatie-informatie te versturen. Stellen gebruikers die informatie open voor andere gebruikers, dan is volgens de organisatoren voortdurend te zien waar ze zich bevinden. Bovendien is de plaatsinformatie dan te koppelen aan diensten. Dankzij Scalable Vector Graphics is dit heel flexibel te maken: ver inzoomen is bijvoorbeeld eenvoudig doordat de beschrijving pas op het laatste moment wordt vertaald naar pixels op het scherm.

SVG is een open standaard van het World Wide Web consortium (W3c). De standaard is bezig aan een  opmars. Doordat gebruikers een gemeenschappelijke grafische taal spreken, wordt het veel eenvoudiger om disciplines aan elkaar te koppelen. De organisatoren verwachten dat op het congres niet alleen informatici, maar ook kunstenaars en vormgevers af zullen komen. Verder worden er mensen uit technische disciplines die veel met grafische middelen –schema’s, bouwtekeningen- communiceren, verwacht. SVG kan in veel gevallen de koppeling vereenvoudigen.

Deel dit bericht

1 Reactie

JJ

Het is Universiteit Twente (UT).  Erg leuke ontwikkeling. Voor een kleine lokatie als dit met uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker is het nog te overzien. Maar ik denk dat bij verdere uitbreiding de privacy wel een lastig punt zal worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond