Deel dit artikel
-

Telegraaf stopt met Vodafone Live

De Telegraaf stopt met het aanbieden van berichten op Vodafone Live. “Helaas, deze site is niet meer beschikbaar,” krijgen gebruikers van Vodafone Live sinds deze week te zien. De Telegraaf gaat op mobiele telefoons zelfstandig verder, omdat de mobiele portalen van telecomaanbieders het krantenconcern te veel beperken.

“Er is geen conflict met Vodafone. Dit is in overleg besloten. Wat wij willen komt niet altijd overeen met wat Vodafone wil en daarom gaan we apart verder,” zegt Richard Neve, woordvoerder van de Telegraaf.

Dit najaar biedt het krantenconcern een mobiele ’feed’  aan die niet afhankelijk is van het platform van de telecomaanbieder. Volgens Neve komen op de ’mobiele Telegraaf’ dezelfde berichten te staan als op de website Telegraaf.nl, aangevuld met content die voor telefoongebruikers relevant is. “Alleen dan toegankelijker gepresenteerd voor de browsers op mobieltjes en onafhankelijk van de telecomaanbieder.”

Abonnees van alle telecomaanbieders kunnen de Telegraaf-pagina’s ook op hun mobieltje bekijken als ze via GPRS of UMTS een verbinding met internet hebben en een speciaal adres invoeren. Lezers van de mobiele Telegraaf krijgen straks ook de mogelijkheid om persoonlijke voorkeuren voor bepaalde onderwerpen in te stellen.

Vodafone Live was het antwoord op I-mode van KPN. Gebruikers van Vodafone Live betaalden 1 euro per maand voor toegang tot de Telegraaf-berichten. Bij I-mode kost een Telegraaf-abonnement 2 euro per maand, omdat die meer extra’s biedt ten opzichte van de oude Vodafone Live-versie.

Hoeveel de mobiele Telegraaf straks gaat kosten, kan Neve nog niet zeggen. “Wel krijgen onze papieren abonnees gratis toegang. We willen informatie op zoveel mogelijk relevante kanalen aanbieden. We zijn niet alleen een krant. De portals van de telecomaanbieders belemmeren in feite onze contentdistributie.”

Bij Vodafone Live, beschikbaar in 20 landen, is alle content van externe aanbieders op een centrale plaats beschikbaar. De dienst heeft wereldwijd volgens Vodafone 28 miljoen gebruikers, maar hoeveel dat er in Nederland zijn, is niet bekend.

Voorlopig gaat Sp!ts, de gratis krant die de Telegraaf Holding ook uitgeeft, nog wel verder op Vodafone Live. Volgens Neve is Sp!ts een van de populairste bronnen op Vodafone Live, omdat de berichten gratis zijn.

De Telegraaf biedt sinds deze week ook een eigen RSS-lezer: de Telegraaf Koppensneller. In het programma kunnen lezers verschillende nieuwsonderwerpen instellen, zoals sport, wonen, reizen en financiën. De Koppensneller is vooralsnog alleen beschikbaar voor de PC. Apple-gebruikers lieten hierover massaal teleurgestelde reacties achter op de site van de Telegraaf.

Deel dit bericht

2 Reacties

Tobi

Vaak is de mobiele variant van een website aanmerkelijk toegankelijker, sneller en daardoor prettiger dan de 'echte' website. Ook voor thuis een aanrader. N.B. De Apple-reacties snap ik niet zo. Voor de Mac zullen ook prima rss-readers te vinden zijn waardoor je helemaal geen koppensneller nodig hebt. Ze worden dus niet benadeeld. Hooguit missen ze een 'voordeel'.

Died

Verstandige beslissing van de Telegraaf. Kreeg de laatste tijd als ik de Telegraaf op Vodafone aanklikte heel vaak van die lege blokjes waar normaal gesproken de introtekstjes van de artikelen zouden moeten staan… Het liep al op z'n laatste benen. Vond het aantal berichtjes ook tegenvallen. Wat dat betreft snap ik wel dat Sp!ts op Vodafone Live populair is: het is gratis en je krijgt volgens mij meer berichtjes te zien dan bij de Telegraafpagina's. Niet dezelfde dat wel. Welk adres moet ik straks invoeren om de mobiele Telegraaf te bereiken?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond