Deel dit artikel
-

Yahoo neemt belang in Chinese marktplaats Alibaba

In China lijkt op dit moment goudkoorts te heersen, waar het internet betreft. Was eerder deze week de beursgang van de Chinese zoekmachine Baidu op de Nasdaq een daverend succes, nu blijkt dat Yahoo maar liefst 1 miljard dollar neerlegt voor een belang van 40 procent in de Chinese markplaats Alibaba.

Door een belang te nemen in Alibaba wordt Yahoo de grootste aandeelhouder. De geruchten gingen al langer dat Yahoo van plan was om een belang te nemen in de Chinese marktplaats, maar de geruchten zijn nu dus ook officieel bevestigd door Yahoo. Beide partijen spreken zelf van een strategische alliantie. Of Yahoo ook de mogelijkheid heeft bedongen om het belang te vergroten in Alibaba en daarmee opmaat is voor een volledige overname is niet duidelijk.

Met de alliantie kruist Yahoo de degens met internetveilinghuis eBay in China. Alibaba is een van de grootste Chinese bedrijven op het gebied van internethandel tussen bedrijven en consumenten. Om in China voet aan de grond te krijgen kocht eBay in 2003 voor een bedrag van 180 miljoen dollar zijn Chinese branchegenoot Eachnet.

Yahoo krijgt 35 procent van de stemrechten bij Alibaba. Yahoo-oprichter Jerry Yang wordt lid van de Raad van Commissarissen. Ook is er een plaats in de raad voor een vertegenwoordiger van het Japanse Softbank, dat grootaandeelhouder is in Yahoo. Reden dat Softbank wellicht ook geïnteresseerd is in Alibaba is dat de Chinese marktplaats ook actief is in Japan. Softbank is ook meerderheidsaandeelhouder in Yahoo Japan. Het heeft ruim 66 procent van de aandelen, terwijl Yahoo zelf nog maar 33 procent heeft in Yahoo Japan.

Eerder deze week ging de Chinese zoekmachine Baidu naar de Nasdaq. Vorig jaar kocht Google een belang van 4 procent in Baidu. Dat werd in 1999 opgericht in Silicon Valley en maakt sinds 2003 winst. De aandelen Baidu boekten op de eerste dag dat ze naar de Nasdaq gingen een koersstijging van maar liefst 350 procent. China gold in 2001 al als de snelstgroeiende internetmarkt. Dat is nog steeds zo, maar het is tegelijkertijd ook de meest gereguleerde.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond