Deel dit artikel
-

Google lanceert eigen chatdienst

Google heeft een eigen instant messaging-tool gelanceerd onder de naam Google Talk. De messaging-dienst is gebaseerd op Jabber, een open source standaard.

Met Google Talk kunnen gebruikers online chatten en gesprekken voeren. Dat kan alleen als ze beschikken over een microfoon. Het chatprogramma werkt niet samen met im-programma’s van concurrenten zoals MSN Messenger, AOL Messenger en de Yahoo Messenger. Wel is het mogelijk om via Google Talk te chatten met gebruikers van bijvoorbeeld Apple’s iChat, GAIM, Adium, Trillian Pro en Psi.

Gebruikers van Google Talk kunnen anderen uitnodigen om het programma te gebruiken. Wie Google Talk wil gebruiken moet wel een Gmail-account hebben. Deze Gmail-gegevens zijn nodig om in te kunnen loggen.  Opmerkelijk is dat Google Talk ook automatisch contacten uit de maillijst toevoegt van mensen die ook de im-tool van Google op hun computer hebben geïnstalleerd.

Door met een eigen im-client te komen, komt Google weer een stukje dichterbij concurrenten Yahoo en MSN die ook beiden al een instant messenger hadden. Er werd al heel lang gespeculeerd over een eigen im-tool voor Google.

Deel dit bericht

10 Reacties

Luc Franken

Interessant dat het op basis van het open Jabber protocol werkt waardoor je ook met mensen uit andere IM-netwerken kunt communiceren. MSN valt hier echter niet onder. Dit biedt goede marketing mogelijkheden voor Google omdat je natuurlijk erg eenvoudig ergens in de IM applicatie andere diensten van Google kunt integreren. Hierdoor zal de invloed van Google gaan toenemen.

Johan

Was is de volgende stap – dat Google met een eigen besturingssysteem komt? Heb toch het idee dat het een beetje laat is voor deze zet. Ik zie ook de synergie in IM en Search niet – enige strategie die ik kan bedenken is dat Google de hele wereld een soort van virtuele pc account wil aan bieden – dus je draait een virtuele pc op het Google netwerk en gebruikt dan ook alle randdiensten erom heen zoals Google talk. Maar of dat de toekomst is …………….

Dennis

IM is in veel gevallen handig, echter wordt het minimaal door het bedrijfsleven gebruikt, voor zover ik weet althans. Houden we de scholieren etc. over, een markt die wil chatten, foto's en andere bestanden wil versturen, met meerdere mensen tegelijk etc. Veel van deze opties zijn echter niet beschikbaar in Google Talk. Daarnaast zit er geeneens een zoekfunctie in… Ben je een zoekmachine, zit er geen zoekfunctie bij. Lijkt mij toch dat dit product niet bedoeld is om ook maar iets te 'veroveren', want dan kom je toch echt heel wat tekort, het is immers 0,0 % vernieuwend. Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat de uninstall in elk geval goed werkt.

Gerhard Muntingh

MSN is prima via jabber te benaderen. De meerderheid van de jabber servers heeft een gateway naar msn. De gebruiker moet natuurlijk wel een msn account hebben. Het is maar de vraag of de google jabber servers msn doorlussen en het is ook maar de vraag of microsoft de servers van de concurrent niet gaat weigeren… Momenteel zitten je contacten op msn of icq en niet op jabber. Google zal eerst flinke groeperingen mensen moeten bemachtigen, door bijvoorbeeld skype te kopen.  

Aart Wallet

Skype blijkt niet te koop las ik in FEM. Bod van 3 miljard afgeslagen! Ze gaan daar voor een beursgang. Ik denk dat Google alleen mee kan doen als ze ook a-la Skype VOIP vergaand doorvoeren. Overigens inderdaad te vaag voor woorden dat er geen zoekfunctie inzit!

Koos Koets

Mensen het gaat hier nog om een beta, en wordt alsjeblieft even wakker, Google is allang meer als een zoekmachien (adsense,froogle, desktopsearch,blogger, etc, etc). Daarnaast is het onzin om te zeggen dat IM niet in bedrijfsleven wordt gebruikt, in de IT gebeurt dit zeer veel, zowel intern als extern. Punt is dat veel paranoia systeembeheerders de boel nog afblokken.

Olivier Bloemendaal

Ben er mee aan de slag geweest en moet zeggen het geluid vond ik erg goed. Beter dan ik ooit met msn heb gehaal. Vind het erg smooth werken en zoals koos zegt dit is pas de beta. En wat te denken van webcam erbij.

Sjakie

Een van de grote voordelen van Googletalk is, dat het in tegenstelling tot skype gebruik maakt van de de SIP technologie zodat je ook naar iemand kan bellen die telefonie heeft via adsl/kabel. Dat is juist het zwakke punt van Skype.

Pim

@JohanGeen synergie tussen search en instant messaging, terechte opmerking. Maar wat dacht je van synergie tussen mail en messenger? Of was je Gmail vergeten?

Maurice

Als we de ontwikkelingen van de laatste maanden bekijken zie je dat Google zo onderhand keihard de concurrentie aangaat met Microsoft. Een eigen besturingssysteem? Dat is slechts een kwestie van tijd, denk ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond