Deel dit artikel
-

Google Print ook in Nederland

Google begint ook in Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje met het digitaliseren van boeken. Google Print is één van de manieren waarop Google boeken en andere offline publicaties via internet bereikbaar wil maken.

Google wil op twee manieren boeken digitaliseren en via internet doorzoekbaar maken. Met de eerste, Google Print voor uitgevers, stelt Google alle uitgeverijen in staat de inhoud van hun boeken te laten digitaliseren en deze daarmee doorzoekbaar te maken voor Google’s zoekmachine.

In het tweede programma, het Google Print Bibliotheekproject, gaat Google samenwerken met bibliotheken. Google wil het daarmee makkelijker maken om boeken te vinden die niet meer verkocht worden. Beide Google Print projecten helpen gebruikers om meer van ’s werelds boeken te kunnen ontdekken.

Uitgevers in de genoemde landen kunnen zich vanaf vandaag via Internet registeren. Deze uitgevers kunnen hun boeken opsturen naar Google. Het scannen en indexeren via de zoekmachine is gratis.

Door mee te doen met de Google Print programma’s en door hun boeken en publicaties kosteloos via Internet doorzoekbaar te maken, bereiken uitgevers en auteurs nieuwe lezers en kunnen zij hun omzet verhogen. Ze komen in contact met de miljoenen gebruikers van Google in de wereld. De deelnemende uitgevers trekken zo meer bezoekers naar hun websites en verdienen extra inkomsten via gelinkte advertenties.

De boeken kunnen via de Google zoekindex direct bij de uitgevers of online boekwinkels worden besteld. Dat kan via de ’Koop dit Boek’-hyperlinks, die indien gewenst, geïnteresseerden doorlinken naar de website van de uitgever. Deze hyperlinks zijn een vast onderdeel van de Google Print website.

Google beschermt de rechten van de auteurs en uitgevers, en werkt met hen samen om die rechten te beschermen. Zo zal Google op de betreffende websites de functies uitschakelen voor het afdrukken, kopiëren of opslaan van de teksten.

Uitgevers houden zelf de beschikking over hun content en kunnen kiezen hoeveel van een uitgave online is in te zien, variërend tussen minimaal 20 procent en 100 procent, aldus Google. Van boeken uit het Bibilotheekproject die vallen onder het auteursrecht, kunnen gebruikers slechts enkele zinnen tekst lezen rondom de zoekterm waarmee de uitgave is gevonden.

De website voor de twee programma’s stelt uitgevers in staat hun aanmeldingsgegevens en voorkeursinstellingen te beheren, de inkomsten te volgen die ze krijgen uit advertenties en de resultaten te zien van hun deelname. Uitgevers hoeven niet te betalen om mee te doen. Meer informatie over de programma’s is beschikbaar op de website http://print.google.nl.

“Wij zijn nu bezig met het scannen van openbare en publieke uitgaven van onze partners. Per 1 november beginnen we aan het scannen van de volledige collecties van bibliotheken,” aldus Google. 

Google zal deze progamma’s uitbreiden naar andere uitgevers en bibliotheken over de wereld, om hen de voordelen te geven van het publiek maken van hun werk. Tegelijkertijd krijgen gebruikers wereldwijd de kans om meer informatie te doorzoeken en te ontdekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond