Deel dit artikel
-

Volgend jaar mogelijk toch hdtv in Nederland

Philips zegt met omroepen en kabelmaatschappijen in Nederland in onderhandeling te zijn over het uitzenden van het WK Voetbal in hoge definitie televisie (HDTV). Onder meer is de top van kabelmaatschappij Essent afgelopen weekend door Philips uitgenodigd om op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn HDTV te komen bekijken. Philips heeft naar eigen zeggen “voor veel geld” de promotierechten van het WK gekocht.

Hoewel HDTV al enige tijd een begrip is in Japan en de VS, komt de technologie in Europa maar langzaam van de grond, en dan ook nog hoofdzakelijk in de grotere landen, zoals Engeland, Duitsland en Frankrijk. De publieke omroep is met name huiverig om in HD uit te zenden vanwege de hoge kosten die aan de uitzendingen zijn verbonden.

Fabrikanten van consumentenelektronica hopen niettemin dat HDTV voor dezelfde omwenteling zal zorgen als de televisie in de jaren zestig en zeventig. De meeste nieuwe plasma en LCD tv schermen zijn inmiddels HD Ready; dat wil zeggen dat ze het beeldformaat van HDTV kunnen weergeven (1280 beeldpunten met 720 lijnen of 1920 beeldpunten met 1080 lijnen). Omdat oudere breedbeeldtoestellen niet geschikt zijn voor HDTV, is de verwachting dat de consument zijn oude breedbeeldtelevisie zal omruilen. Philips verwacht 10 tot 20 procent meer afzet van televisietoestellen in de periode voor het WK.

In Duitsland gaat Philips intensief samenwerken met het Duitse betaaltelevisiekanaal Premiere. Dat begint eind dit jaar een sport-, film- en documentairekanaal in HDTV. Premiere (3,5 miljoen abonnees) gaat ook het WK in HD uitzenden.

Wie in Nederland het WK in HD gaat verzorgen, is volgens Toon Bouten van Philips nog niet bekend. De rechten voor de uitzendingen liggen in elk geval bij de NOS. Die zal zelf niet in HDTV kunnen uitzenden, maar zou wel een sublicentie met een commerciële aanbieder kunnen afsluiten. Het WK zal volgens Bouten dan ook vrijwel zeker tegen betaling via een decoder worden aangeboden.

Deel dit bericht

14 Reacties

Tim de Vogel

Da's dan ook meteen het probleem: Nederlanders willen niet betalen voor hun tv-ontvangst. Wil hdtv in Nederland doorbreken, dan zullen de omroepen in hdtv moeten gaan uitzenden. Maar laat ze eerst maar eens in 16:9 (breedbeeld) gaan uitzenden. Dat wil ook niet van de grond komen. Slechts 10% van de uitzendingen is in breedbeeld.

peter

Ben ik met je eens vraag me alleen af of er zo veel mensen zijn die hdtv intreseerd of zijn het puur de freaks die hier zich "druk" om maken

Joost

Ik denk toch zeker dat er een grote markt voor is. Er is ook wel degelijk een 'buzz' ontstaan bij vooral de mensen die al snel een breedbeeld-tv hebben gekocht, het komt alleen langzaam op gang door de weinige publiciteit. HDTV zou de verwezenlijking kunnen zijn van wat breedbeeld-tv altijd beloofde. HDTV ziet er echt ongelooflijk goed uit en het is eigenlijk de vraag waarom we met zn allen naar de verschrikkelijke kwaliteit van normale tv blijven kijken als de techniek er al lang ligt en het in Amerika een grote hit blijkt te zijn.

Daniël

Nederlanders moeten gedwongen worden om over te stappen op nieuwe technieken, want we willen er niet voor betalen. Kijk maar eens naar de triple-play distributeurs in Nederland. Telefonie is bijna gratis, op internetverbindingen is zoveel concurrentie dat er ook bijna niet meer op verdient kan worden en digitale televisie (nog niet eens HDTV) wil ook niet van de grond komen. Eigelijk zouden we de TV weg moeten nemen, en dan zeggen dat ze tegen betaling HDTV terug krijgen, dan doen ze het wel

Bram

De HDTV beelden en het geluid zijn werkelijk schitterend. Dit wordt de standaard voor tv ontvangst. Nederland moet zo snel mogelijk deze trend oppakken en starten met vrije HDTV uitzendingen op satelliet en kabel. Dit zonodig met steun van de overheid via bijvoorbeeld het Innovatie platform. Niet zeuren over kosten en allerlei decoder beperkingen. Een voorsprong op dit gebied zal veel bedrijven stimuleren hierop in te haken. Bovendien leveren vrije HDTV uitzendingen via de satelliet veel buitenlandse kijkers op, die nog niet over HDTV uitzendingen beschikken. Tevens prachtige kans voor bedrijven en reclamemakers om een groot publiek te bereiken. De gratis ontvangst van de GPS navigatie signalen heeft ook een grote markt gecreeerd.

Ger

Philips zou eens het voortouw kunnen nemen als ze zo graag HDTV willen verkopen. Zet de spullen (satelliet ontvangers, beeldschermen met tuners) nu eens eindelijk in de winkel, de consument doet de rest. Kijk maar naar digitale fototoestellen, wie maakt er nog plaatjes van 640×480?

Erwin

@ Tim de Vogel  Ze kunnen beter het hele 16:9 overslaan en meteen in HDTV uitzenden (is immers altijd 16:9)Dan zijn de breedbeeld toestellen ook leuk te gebruiken (Ook al is dit geen HDTV)

Jens Warnez

Ik ben van België en wij kunnen wel al digitale TV hebben. Maar de doorsnee consument zit hier belange niet op te wachten. Vooral omdat je dan een digicorder moet aanschafffen… En de beeldkwaliteit is voor mij nu zeker al voldoende op TV. En die interactieve spullen die digitale tv heeft interesseren me ook niet. Je gaat dan juist je tijd (nog meer) je tijd verprutsen voor TV.

Piet Geldof

^ Belgie's bewegend behang met een luidspreker… ("Geintje meneer Sonneberug") (Zart-Wit-1965).Wat de boer niet kent dat eet ie niet…. En betaalt ie dus niet…. In de laboratoria en via D2MAC was er jaaaren geleden al HD-TV, maar de kabelboeren, het publiek, en de media wilden liever "more of the same". Tegenwoordig worden de "RTL4556789"s digitaal gecomprimeerd uitgezonden en soms is dat voor de oplettende kijker zichtbaar. (artifacten,contrastniveau,bevroren beeld-gedeelte's etc.).Het analoge beeld van Nederland 123 is soms beter hoewel de analoge zenders binnenkort uitgeschakeld zullen worden wat wel eindelijk ruimte oplevert voor meer "aardse digitale TV". Het is een kip of ei-probleem maar in Nederland moet de kip wel erg lang broeden… Het zelfde zie je met "aardse digitale radio". DAB is al haast weer achterhaald voordat "de man op de stijger" er van heeft gehoord. Voor meer Bit/s. (HD-TV) zal ook (iets) meer betaald moeten worden vrees ik. Je ziet vaak gebeuren dat mensen de duurdere dingen eerst "overdreven" vinden maar als de prijs is gedaald dan willen ze niet meer terug naar vroeger. Men zal het goed onder de aandacht moeten brengen in de winkels en bij de fijnproevers onder de Film (en voetbal/sport)-liefhebbers. En zorgen dat er genoeg "HD-Content" is natuurlijk want dat is met "16:9" ook nog erg weinig.. PS Dat doet Belgie Een/Canvas beter!

Lukas

Wat ik zo idioot vindt is dat de gamers ook de dupe worden. Want de nieuwste spelconsoles xbox360 en PLaystation 3 worden ook ondersteunt door hdtv. Dan heb je dus eindelijk je dure spelconsole en dan moet je ook nog hdtv aanschaffen. Je blijft je ook maar blauw betalen. Je kan uiteraard een kabel krijgen voor de normale tv , maar dan maak je niet gebruik van de scherpe kwaliteit van hdtv.

Mike

Het is nu (bijna) februari 2006. Hoe zit het nu met de onderhandelingen van Philips met Essent over HDTV? Ik zit trouwens op de kabel bij UPC, dus gaat dit dan aan mijn neus voorbij?

Rene B

Nou….waar blijft dat HDTV ? Ik zit bij @home, maar hoor of zie nog niets ! Inmiddels wel een Philips Plasma aangeschaft.

erwin

Vorige week in de VX HDTV gezien en ik moet zeggen dat het er wel geweldig uitziet. In de zaak waar ik was draaide ook paar NTSC breedbeeld bakken en dan zie je pas goed hoe groet het verschil is. 60"scherm HD tv is veeel beter dan 28" NTSC. PAL mag dan iets beter zijn, HDTV is echt flinke stap vooruit. Duurder, tja vast, maar dan h eb je wel wat….

Bert

Ik zit ieder jaar en paar maanden in California en zie "thuis" de uitendingen in Hidef.Tja, als je dan in Holland terugkomt en je ziet die miezerige tv beelden….Snik snik!En nog meer snik snik want het zal wel jaren duren voor we de eerste HDTV zullen zien via ZDF of WDR en dan weer jaren later op de NOS…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond