Deel dit artikel
-

Mobiele televisie snel realiteit

Op het internationale IBC congres voor omroeptechniek, dat donderdag in Amsterdam zijn deuren opent, zullen Nozema Services, Nokia en Elti voor het eerst op uitgebreide schaal mobiele televisie aan een groot publiek demonstreren.

De uitzendingen zijn beschikbaar in en rond het Amsterdamse RAI Congrescentrum. Het wordt de belangrijkste demonstratie van mobiele televisie sinds de start van een proef met mobiele televisie in Den Haag.

Mobiele televisie is iets anders dan tv-uitzendingen via bijvoorbeeld UMTS of een andere snelle telefonievariant. De technologie is vergelijkbaar met Digitenne, waarbij mobiele toestellen de uitzendingen rechtstreeks via de ether kunnen ontvangen. De infrastructuur hiervoor moet nog worden aangelegd. De investeringen bedragen vermoedelijk vele miljoenen euro’s, maar dan kunnen wel zo’n twintig televisie- en ten minste honderd radiokanalen in digitale kwaliteit worden aangeboden.

Op dit moment geldt er nog een standaardenstrijd. Bij de proef in Amsterdam maakt men gebruik van het mede door Nokia ontwikkelde DVB-H. Kort geleden zijn echter ook de specificaties goedgekeurd voor een tweede standaard DMB (Digital Multimedia Broadcasting). DMB vindt zijn oorsprong in DAB (Digital Audio Broadcasting), oftewel digitale etherradio.

In principe heeft 80 procent van de Europeanen al toegang tot DAB netwerken, zodat diensten gebaseerd op DMB makkelijk gerealiseerd kunnen worden. Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje, Engeland en Nederland zullen de komende jaren met DMB gaan experimenteren.

Zuid Korea gaat vanaf volgend jaar al uitzendingen verzorgen voor gebruikers van DMB toestellen. Op de beurs voor consumentenelektronica IFA in Berlijn toonde LG Electronics deze week een eerste DMB telefoon die speciaal voor de Europese markt is ontwikkeld.

KPN Telecom heeft vooralsnog zijn zinnen op DVB-H gezet. Daarmee wordt al enige tijd geëxperimenteerd in de regio Den Haag, inclusief enkele belangrijke spoor- en autowegen naar Den Haag. Voor de ontvangst is een Nokia 7710 Smartphone met een speciale DVB-H ontvanger vereist. De eerste DVB-H uitzendingen in Europa worden in 2007 verwacht.

Forrester Research denkt echter dat consumenten pas over vijf jaar massaal naar televisie op hun mobieltje zullen kijken. Toestellen die geschikt zijn voor mobiele televisie zijn voorlopig nog te duur, zo zegt Forrester.

Deel dit bericht

5 Reacties

Rick Pijpers

Op http://www.mobiel.tv kun je meer lezen over mobiele televisie.

Bram Bo

En dat zou wel tijd worden… die uitzendingen via UMTS zijn voor slechts kleine aantallen geschikt. Ik hoorde dat je max 6-8 kijkers kunt streamen via 1 UMTS zendmast. Als dat zo is, dan is DMB zeer welkom.

stef

Zowel DVB-H broadcasting als UMTS streaming hebben hun unieke eigenschappen. DVB-H is interessant voor volume live TV. Een beperkt aantal kanalen voor een groot aantal kijkers en luisteraars. De capaciteit is bij UMTS beperkter, maar tegelijkertijd geschikter voor narrowcasting en VOD diensten. Vooralsnog is het kijkgedrag van mobiele content 1 minuut, hooguit 2 minuten, waardoor UMTS op korte termijn het voordeel lijkt te hebben, ware het niet dat de dekking en betrouwbaarheid van deze netwerken te wensen over laten. Beiden zijn in elk geval een goede ontwikkeling, en technisch is het inmiddels prima te doen om over beide typen netwerken goede signalen te distribueren.

Tim de Vogel

op de IFA in Berlijn waren meerdere aanbieders te zien die mobiele tv toonden. Samsung was vooral zeer overtuigend. De algemene verwachting is dat DMB het uiteindelijk gaat winnen.

Christiaan

Inmiddels denk ik dat de mobiele tv op z'n punt staat om door te breken. Via umts betaal je nog maar 5 euro per maand voor onbeperkt tv kijken en via kpn is het met bepaalde abonnementen zelfs gratis. Normaal geloof ik zo'n 9,95 euro. Mobiele tv via umts is duidelijk niet aangeslagen dus ik geef DVB-H de grootste kans. En KPN heeft een erg goede campagne draaien op 't moment. Als er meer bereik is, zullen televisie maatschappijen ook meer investeren in mobiele tv en gaat 't balletje harder rollen. Want dat levert weer meer nieuwe leden op die ook weer gaan kijken. Check ook 'ns http://www.mobieletv.net

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond