Deel dit artikel
-

Backbase: eigen op Ajax gebaseerde rss-reader

Backbase heeft onlangs een op Ajax gebaseerde rss-reader ontwikkeld. “Wat ons opviel, was dat je allerlei rss-readers hebt die je moet installeren en dat je webbased rss-readers hebt zoals Bloglines. Wat wij hebben geprobeerd met onze reader is het beste van twee werelden te combineren,” zegt Jep Castelein van Backbase.

Backbase is een Amsterdams bedrijf dat handig heeft weten in te spelen op de revival van dynamische html. Jouk Pleiter, de oprichter van Backbase, omschrijft zijn oplossing zelf altijd als een ’legodoos’, waarmee webapplicaties worden ontwikkeld met dezelfde kracht en snelheid als Windows- of Mac-programma’s.

Commerciële plannen met de rss-reader heeft Backbase niet direct. De rss-reader van Backbase telt slechts 3 feeds (Infoworld, Slashdot en Ajaxian), maar op termijn is het de bedoeling dat het aantal feeds uitgebreid wordt. Er wordt nog flink gesleuteld aan de rss-reader van Backbase, maar het prototype is al wel klaar. 

Technisch zijn ze bij Backbase nog niet zo ver dat er ook nieuwe feeds aan de reader kunnen worden toegevoegd. “Wat wij hopen is dat iemand anders met de reader aan de slag gaat en deze verder ontwikkelt. Dat staat ze ook vrij. Wat wij doen is immers gebaseerd op open source. Het staat iedereen vrij om met ons mee te sleutelen, met als uiteindelijke doel slimmere applicaties.Gebeurt dat niet dan gaan we er natuurlijk zelf mee verder. We zijn er nu zelf nog volop mee aan het experimenteren in ieder geval”, stelt Castelein.

Volgens de 'solutions engineer' van Backbase is de reader gemaakt door 1 persoon binnen Backbase en is er wereldwijd al positief gereageerd op het nog jonge initiatief van het Amsterdamse bedrijf. “Een developerssite als Ajaxian heeft bijvoorbeeld al aandacht besteed aan onze rss reader, net als een aantal gerenommeerde weblogs. Ook hebben enkelen van hen al gevraagd of ze de rss-reader mogen gebruiken. Iets dat hen uiteraard geheel vrij staat.”

Daarnaast heeft een investeerder die bezig was om te kijken wat de meest veelbelovende Ajax-applicaties waren onze rss reader ook al ontdekt, erover geschreven en het een van de meest veelbelovende applicaties genoemd.” De New Yorkse investeerder waar het om gaat is Dan Grossmann van Venrock Associates. Die noemde de rss reader vorige maand de op een na beste Ajax-applicatie tot nu toe.

Zie ook: Ajax is revolutie in webinterfaces

Deel dit bericht

2 Reacties

michel

leuk, zeker ook dat de source erbij zit. Maar toch jammer dat ze het niet in safari laten werken, terwijl >90% van alle AJAX apps het wel degelijk in safari doen.

Jep Castelein

Robin Good's Master New Media heeft vandaag een eigen verbeterde versie van de Backbase RSS reader gelanceerd: http://www.masternewmedia.org/newschannels/  Zij hebben hun eigen feeds toegevoegd, en ook zoekfunctionaliteit geimplementeerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond