Deel dit artikel
-

‘Betere programmagegevens naar providers”

De Publieke Omroep levert binnen enkele weken 'verbeterde en actuelere' programmagegevens van alle tv-zenders voor gebruik op digitale televisie en IP-tv. Daarover zijn overeenkomsten met kabel- en telecombedrijven gesloten.

“Binnenkort gaan we ook elektronische programmagegevens leveren aan nieuwe distributeurs zoals kabelaars en internetproviders. Ze zullen actueler en uitgebreider zijn dan nu het geval is,” zei internetcoordinator van de Publieke Omroep, Michel Mol, vrijdag tijdens een congres over ’triple play’ in Rotterdam.

Onder meer KPN en Tiscali, die beide met IP-TV willen komen, zijn afnemer van de elektronische programmagegevens. “Ook de informatie die kijkers van Digitenne bij programma’s zien wordt binnen enkele weken beter, let maar op,” zegt Mol. De elektronische programmagids (EPG) is een van de voordelen van digitale tv, maar de ontwikkeling ervan in Nederland stak tot nu toe schraal af bij de programmagidsen bij Amerikaanse tv-diensten als TiVo.

De publieke omroep levert de gegevens via internet aan de providers. Ook de programma’s van Talpa zijn in de EPG opgenomen. Tot voor kort waren die nog niet te vinden in de omroepgids. Kijkers naar bijvoorbeeld Digitenne kregen tijdens de uitzendingen van Talpa wekenlang geen programmatitels, tijden of andere aanvullende informatie. Mol: “We hebben wel de garantie afgedwongen dat Nederland 1, 2 en 3 bij alle nieuwe tv-diensten standaard onder de knoppen 1, 2 en 3 zal worden geprogrammeerd.”

On demand naar providers
De opkomst van IP-TV biedt volgens Mol ook kansen om de oplopende kosten van het aanbieden van tv-programma’s on demand te drukken. De totale contentproductie van de publieke omroep op internet kost 16,5 miljoen per jaar. Daarvan gaat volgens Mol nu al ’een paar miljoen’ naar de kosten van het dataverkeer van de streams. “over vijf jaar zal dit zeker 10 miljoen zijn als het zo doorgaat.” Per maand kijken internetters naar 2,5 miljoen streams op de site van Uitzending Gemist.

Mol: “Nu IP-TV ’big business’ lijkt te worden, moeten wij ons als publieke omroep deels terug trekken voor wat betreft het hosten van on demand materiaal. Publieke omroep hoeft niet alles meer zelf aan te bieden, maar kan het materiaal aan kabelaars en telecombedrijven leveren. We moeten publiek-private samenwerkingsverbanden aangaan voor het aanbieden van digitale archieven.”

Voordeel daarvan is volgens Mol dat de aandacht weer terug kan naar het maken van programma’s. “We keren als Publieke Omroep weer terug naar onze ’core business’, die van contentleverancier. Het aanbieden van die programma’s moeten we dan vervolgens aan de markt overlaten.”

Vormgeving Uitzending Gemist anders
De manier waarop de publieke omroep tv-uitzendingen op internet is volgens Mol ook voor verbetering vatbaar. Hij liet al een voorproefje van de nieuwe vormgeving van Uitzending Gemist zien. Daarin is de site vormgegeven met grote knoppen en balken, die een beetje lijken op een Media Center-menu.

Mol: “We gaan op internet terug naar ’passief’. De meeste mensen willen toch half in coma op de bank liggen. Dus moeten we de toeters en bellen eraf slopen en er rekening mee houden dat mensen op 3 meter afstand naar een scherm zitten te kijken. Voor de navigatie kan je bijvoorbeeld denken aan zoiets als de ’cockpit’ in een DVD-menu.” Selecteren van programma’s kan straks niet alleen meer per zender, of naam, maar ook per genre, per onderwerp of op basis van populariteit. De kwaliteit van de streams zal verder omhoog gaan. “De breedband-versie is nu nog 500kbps, maar dat is al weer passé,” aldus Mol.

De publieke programma’s op sommige nieuwe online tv-diensten zullen geen reclame bevatten. “We hebben het nieuwe tv-aanbieders aangeboden: willen jullie onze on demand content met of zonder reclame? Ze kozen voor het laatste, omdat de reclameopbrengsten toch nihil zouden zijn. De distributeurs compenseren dat nu zelf.”

Rechten helemaal afkopen
Door ’triple play’ gaat wel de prijs van televisie omhoog, voorspelt Mol. “Er moeten deals gesloten worden tussen de omroep, de nieuwe distributeurs en alle rechtenhebbenden. Bij de rechtenhebbenden en producenten gelden normaal afspraken voor hooguit twee herhalingen, maar nu moeten we alle rechten volledig afkopen. Dat is erg duur en heeft wellicht prijsverhogingen tot gevolg. Hierop zal wel weer kritiek uit de politiek komen.”

Rechtenhebbenden kunnen straks als het aan Mol ligt niet langer het uitzenden van hun materiaal op nieuwe tv-diensten tegenhouden. “Ze kunnen niet meer weigeren dat iets ook op ip-tv of op internet wordt uitgezonden. Als de rechten eenmaal zijn afgekocht, mag het overal op komen. Ons belastinggeld is er immers al een keer voor uitgegeven.”

Zes archivisten zijn volgens Mol fulltime bezig met het uitzoeken van alle rechten rond archiefbeelden. Mol verwacht dat die ze over ’een paar jaar’ klaar zijn voor het hele archief. Dat geeft internetters de mogelijkheid om zelf met de tv-beelden aan de slag te gaan. Mol kijkt daarbij met interesse naar het voorbeeld van de BBC en haar ’Creative Archive’. “Mensen willen tegenwoordig knippen en plakken. Internetters willen onze content zelf aanpassen en op hun eigen websites zetten. Dat past perfect bij de rol van de publieke omroep.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Eric Schouten

De Publieke Omroep is goed bezig. Leuk om te horen dat de portal uitzending gemist wordt aangepast. Deze is moeilijk te benaderen als je via de TV de uitzendingen wilt gaan bekijken, en met de (op)komst van Windows Media Centers in de huiskamer wordt de vraag hiernaar alleen maar groter. In short…can't wait…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond