Deel dit artikel
-

Internet start-ups populair bij investeerders

De interesse van Amerikaanse risico-investeerders in startende internetbedrijven is flink toegenomen. In het derde kwartaal van dit jaar ging er 2.56 miljard dollar naar start-ups, een stijging van bijna 37 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat staat in een gisteren verschenen rapport van onderzoeker VentureOne.

De ‘internet-deals’ vormen bijna de helft (47%) van het totaal aantal investeringen op de Amerikaanse venture-capitalmarkt. Tien procent meer dan hetzelfde kwartaal in 2004.

Nederlandse investeerders zijn nog steeds voorzichtig als het gaat om investeringen in internetbedrijven, aldus Stefan Bary, corporate finance adviseur bij First Dutch Capital. “In Amerika is de venture-capitalmarkt veel sterker ontwikkeld dan in Europa. Men durft daar meer risico’s te nemen, ook met internetbedrijven.” Volgens Bary is het in Nederland nog steeds moeilijk om goed kapitaal te regelen voor een bedrijf dat zich uitsluitend toelegt op internet. “Nederland is nog steeds terughoudend als het gaat om pure internetbedrijven. Ik heb niet vaak een investeerder gesproken die zei: ik wil per sé iets met internet.”

Ewout Prins, investment manager bij Holland Venture, is positiever dan Bary. “We zien nu verschillende bedrijven die succesvol zijn nadat ze hun businessmodel hebben aangepast en hebben gesneden in hun kosten. Die bedrijven beschikten al enkele jaren over een interessante technologie, maar de markt was daar nog niet helemaal klaar voor.”
Een voorbeeld is een onderneming waar Holland Venture sinds 1999 geld in stopt. Pas sinds een aantal jaren verdient de investeringsmaatschappij aan het bedrijf. Prins: “In eerste instantie werkte het internetbedrijf vooral met banners op hun sites die weinig geld opleverden. Met advertentiemethoden als AdWords wordt nu wel goed geld verdiend.”
Holland Venture kijkt volgens Prins de laatste tijd meer naar bestaande bedrijven dan naar start-ups. Volgens hem zijn er op dit moment redelijk veel bedrijfjes die mee willen liften op de successen van anderen. Prins: “Interessanter zijn bedrijven die in de luwte zijn doorgegaan met de ontwikkeling van hun eigen technologie.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Edo van Santen

In Nederland wordt vaker door Informals en Business Angels in internet-bedrijven geïnvesteerd, dan door Venture Capitalists. Ik denk dat de verhoudingen in NL echt niet zoveel anders liggen, maar aangezien de bedragen hier (gelukkig) wat kleiner zijn, is een Informal of Business Angel beter passend dan een VC-fonds.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond