Deel dit artikel
-

Stichting ter promotie digitale radio opgericht

De nieuwe stichting Digitale Radio Documentatie Bureau (DRDB) wil digitale radio in Nederland beter aan de man brengen. DRDB wil contentleveranciers, radiozenders, overheid, detailhandel, fabrikanten en investeerders bij elkaar brengen om gezamenlijk de marketing voor digitale radio (DAB) te doen.

Op dit moment kunnen alleen inwoners van de hele Randstad en delen van Gelderland en Noord-Brabant Digital Audio Broadcasting, de digitale etherradio, ontvangen. Eind volgend jaar moet 70 procent van de Nederlanders naar DAB kunnen luisteren. Beschikbaar zijn alleen nog zenders van de publieke omroep: naast de bestaande radiozenders ook digitale radiokanalen als 24Nieuws en Radio Top 2000. Alle commerciële zenders zijn nog niet beschikbaar op DAB. In juni 2006 kunnen de zenders zich inschrijven voor DAB-licenties.

Sander Tinnemans van Music-Matters, een distributeur van onder andere DAB-radio’s, is oprichter van de nieuwe stichting Digitale Radio Documentatie Bureau (DRDB). “In de organisatie moet door diverse partijen geld ingebracht worden waarmee markeringpower opgebouwd kan worden om digitale radio een boost te geven. DRBD moet marketingmensen betalen om digitale radio op allerlei en merk-onafhankelijk manieren te gaan promoten.”

Volgens Tinnemans heerst er op dit moment een kip-en-ei-situatie. “De handel zegt dat er eerst meer DAB-stations moeten komen, dan pas gaan zij investeren in (goedkope(re)) radio’s en marketing. Radiostations roepen allemaal dat er te weinig ontvangers in de markt zijn om te gaan investeren in een DAB-station of een DAB-licensie,” aldus Tinnemans. “De onwil van commerciële radiozenders is niet onbegrijpelijk: zij hebben een aantal jaren geleden een kapitaal neergeteld voor een landelijke FM-licentie. Zij hebben nu geen boodschap aan nog een nieuw format die zij moet bedienen.”

Onderzoeken naar de naamsbekendheid van DAB onder Nederlanders zijn er nog niet. Tinnemans: “De Publieke Omroep gaat daar binnenkort mee komen. Maar als ik mag schatten: minder dan vijf procent.” Dat Nederland prima bediend word door de FM-zenders is volgens Tinnemans geen argument tegen DAB. “Met DAB zal zeer veel meer mogelijk worden dan nu met FM kan, de consument zal er geleidelijk aan kunnen wennen, maar zal het binnen afzienbare tijd de gewoonste zaak van de wereld vinden. Het grootste korte termijn voordeel voor de consument is het zeer grote en diverse te verwachte aanbod. Vrij te ontvangen via de ether op elke plek in Nederland, ruisvrij, storingsvrij in een kristalheldere geluidskwaliteit.”

In het buitenland is DAB vele malen populairder dan hier. In Groot-Brittannië worden zelfs meer digitale radio’s verkocht dan analoge. Dat kwam mede doordat de Britse overheid de eerste DAB-radio’s meesubsidieerde. Bovendien koppelde de Britse overheid aan de verlenging van een FM-frequentie meteen een gratis DAB-licentie. Daardoor gingen bestaande stations sneller ook op DAB uitzenden. In België begint DAB volgens Tinnemans ook steeds meer bekend te raken. “Daar heeft de VRT het grootste stuk van het luistervolk in handen, wat dus meteen een grote marktdekking geeft omdat al hun kanalen immers ook op DAB zitten, plus een aantal extra, DAB-only kanalen. Ik reken er op dat voor de Kerst van 2006 België een boost heeft gehad.”

Volgens Tinnemans biedt DAB voor adverteerders nieuwe mogelijkheden. “Bijvoorbeeld adverteren via tekstboodschappen op radio’s. Dat kan met een scrollende RDS-achtige tekst, maar dan met veel meer datacapaciteit. Binnenkort zullen ook kleurengraphics ontvangen en weergegeven kunnen worden door de nieuwste generatie radio’s, waardoor nog meer invulling aan commercials gegeven kan worden.” De multiplex-DAB-licensie biedt een capaciteit van 2.3 megabit per seconde. “Met die stream kun je dus datacasten met alle bijbehorende mogelijkheden.” Interactief is DAB nog steeds niet, zodat in het registreren van luistergedrag niet veel zal veranderen.

DAB maakt vooral meer stations mogelijk, ook op lokaal niveau. Interessante doelgroepen voor DAB zijn volgens Tinnemans onder meer ouderen en sportliefhebbers. “DAB is hét medium om sportliefhebbers een eigen kanaal te geven. Maar denk ook aan kerkradio op de lokale L-band van DAB. En ouderen krijgen misschien straks wel vijf stations. Muziek, nieuws en vermaak, allemaal op de oudere generatie gericht.”

Wie er volgend jaar gaan bieden op de DAB-licensies is nog onduidelijk. Tinnemans verwacht ook partijen buiten de traditionele radiowerled. “Dat valt wel te verwachten. DAB kan voor welwillende ondernemers een creatieve uitlaatklep zijn. Of dé kans om een eigen radiostation in de lucht te brengen om zo een eigen weg te hebben om reclame de lucht in te sturen.”

De DAB-toestellen zullen komend jaar technisch verbeteren. Zo krijgen de radio’s bijvoorbeeld electronische programmagidsen en kleurenschermen. In Nederland kijken grote hardwarefabrikanten nog de kat uit de boom. Daar wil DRDB ook verandering in brengen. “Op het moment dat de DRDB zijn werk goed doet, zullen alle fabrikanten deze producten ook in Nederland gaan wegzetten en dan is het een kwestie van tijd dat alle hardware met radio aan boord ook DAB kan ontvangen.”

Deel dit bericht

10 Reacties

Johan

Digitale radio is in Nederland al bijna 10 jaar beschikbaar, via de schotel.Ik merk daar weinig van marktveranderingen, behalve dan het rare feit dat Radio 2 tm 4 gecodeerd worden.Dit staat ons dus straks ook te wachten met DAB.

Allure

Wat voor het gemak wordt weggelaten, is dat DAB een volkomen verouderd systeem is -de eerste tests dateren al van zo'n 20 jaar geleden. DAB is in vrijwel alle landen waar het is ingevoerd geflopt. In Engeland is het wel redelijk succesvol, maar daar klagen de luisteraars steen en been over de erbarmelijke geluidskwaliteit. Om maar zoveel mogelijk zenders aan te bieden wordt er met zo laag mogelijke bitrates gewerkt, zodat DAB bij lange na niet de geluidskwaliteit van FM haalt. Die 'kristalheldere geluidskwaliteit' is op zich wel mogelijk – maar zul je in de praktijk dus niet krijgen, want ook de NOS zendt haar huidige zenders in te lage bitrate uit. En als ik dan zie dat men allerlei aanvullende diensten wil verzorgen, weet je dat het alleen nog maar erger zal worden. De bandbreedte blijft immers beperkt, dus meer data = minder geluidskwaliteit. Exit DAB!

JG van Straten

Het geluid van DAB kan in theorie goed zijn. In de praktijk is het echter anders. De uitzendingen die de Publieke Omroep via DAB verzorgd zijn niet om aan te horen. Het geluid via de FM is nu vele malen beter. Toen ik de DAB tuner kocht was 192 kb/s standaard. Nu zitten de meeste programma's op de veel te lage bitrate van 128 kb/s. Radio Top 2000 zendt zelf uit met een bitrate van 112 kb/s, hiremee is het net of je naar een oud cassettebandje luister die veel gebruikt is. Mijn advies is ook om geen DAB tuner aan te schaffen totdat de bitrates weer omhoog gaan. Zelf gebruik ik de DAB tuner niet meer.

Sander Tinnemans

Heel begrijpelijk dat de Publieke Omroep de geluidskwaliteit eventjes opzij heeft gezet om toch wat meer stations er op kwijt te kunnen. Ze zijn ten slotte de enige die uitzenden en dus de voortrekker van DAB. Inderdaad dan het liefst met zoveel mogelijk zenders. Het is op dit moment leuker om meer zenders te kunnen beluisteren dan de bestaande (ook op FM te ontvangen) zenders in hoge bitrates (> 160 kbps). Ik ga echt wel voor TOP2000, FunX en 24Nieuws, zeker een toegevoegde waarde! Meer data wil niet per definitie zeggen dat er minder bits over zijn voor de radio stations. Er kunnen immers vele mulitplexen worden uitgezonden! Er is er nu pas 1 in de lucht, die van de Publieke Omroep! Met de huidige verdeling zouden er op band III alleen al 5 in de lucht kunnen zijn, met ieder 5-10 stations of mixed audio/data. Als er radiomakers zijn die audiokwaliteit superbelangrijk vinden (jazz/klassiek) en daar ook genoeg luisteraars voor denken te hebben (dus adverteerders die de boel toch moeten betalen uiteindelijk) dan zouden ze kunnen kiezen voor een mux met maar 5-6 stations van ieder 192 kbps! Elke andere willekeurige mix is mogelijk: 2 in superkwaliteit, 2 op 160 kbps voor pop en nog een aantal in lagere (zelfs mono) kwaliteit voor nieuws en spraak zenders! Dat de techniek al wat ouder is lijkt me logisch, een nieuwe techniek om radio op uit te zenden voer je ook niet zomaar binnen een paar jaar door. DAB is de ideale techniek om vrije ether radio te verspreiden, zowel landelijk, regionaal als locaal. Daarnaast zal DRM (digitale variant van de AM) DRM-e (DRM variant binnen de FM band – voor als FM afgeschakeld wordt) ook zijn plek gaan krijgen. Voor degene die naar Radio Tokyo of Rock New York willen luisteren zal WiFi radio een grote betekenis krijgen. Dus de ene techniek wordt niet vervangen of ingehaald door de andere, ze zullen allemaal samen kunnen bestaan!

IP-man

Laat DAB en DMB maar zitten, dit is verouderde techniek en IP distributie staat voor de deur. Alles via Internet, geen gedoe met licenties, vrij uitzenden en straks legio aan receivertjes.

Diego

FunX zit ook op FM in het grootste deel van de Randstad, kortom geen toegevoegde waarde via DAB. En om nu voor de exclusieve DAB stations Top2000 en 24Nieuws die in matige tot slechte kwaliteit uitzenden een aparte radio te kopen gaat wat ver… Het probleem mbt de muxen is dat Nederland die tot nu niet beschikbaar heeft, kortom veel te weinig frequenties.  De opmerking om een nieuwe techniek voor radio zomaar binnen een paar jaar door te voeren kan ik niet volgen. Met DRM lukt het inmiddels aardig op middengolf en kortegolf. Radio's vanaf begin 2006 verkrijgbaar, wereldwijd. In enkele jaren tot stand gebracht en dus niet in 20 jaar tijd. Nu wordt aan DRM FM gewerkt en dat in combinatie met internetradio maakt DAB radio overbodig! Je schrijft het zelf in het slotbetoog al…

Sander Tinnemans

Nederland heeft zeker allotments tot zijn beschikking om DAB band III op te gaan uitzenden. Naast de PO op 12C zijn dat voor de Randstad: 11D, 12B, 6B en 12D. Dat gebeurt nog niet omdat de licentieverstrekking nog niet achter de rug is. Als eenmaal duidelijk is wie de multiplex-beheerders gaan worden, zullen er al zeer snel (veel) meer stations bij komen. Ik denk dat een ieder voor zich uit kan maken wat men wil. Als men voor TOP2000 en 24Nieuws alleen geen DAB radio wil, dan misschien wel voor de storings- en kraakvrije ontvangst van Radio 1,2 en 4, 3FM, FunX en Concertzender, of de nu alleen op AM te ontvangen Radio 747. Of misschien wel voor de aparate features die digitale radio biedt, zoals pauzeren, vooruit- en terugspelen van live-radio, opnemen naar MP3, de dynamische tekst-labels met artiest, titel, files, prijsvragen en elektronische programma gids. Of niet en wil men wachten tot de andere 4 multiplexers in de lucht zijn zodat men 16 tot 40 nieuwe stations heeft… Maar het gaat er gewoon om: mensen die nu een nieuwe radio willen, dus zonder te weten dat er digitaal of analoog bestaat, die moeten weten dat het (DAB) bestaat en de keuze voorgelegd krijgen door de verkoper (of bij bepaalde ketens: de display) in de winkel. Dan kunnen ze zelf kiezen. Het is nu helemaal geen issue dat "je nu speciaal naar de winkel moet om een nieuwe radio te kopen anders ontvang ik geen TOP2000." Dat is pas een issue op het moment dat de afschakeling van FM heel dichtbij is gekomen (2014 bijvoorbeeld). Vwb DRM radio's: die zullen zeer langzaam de markt op komen druppelen volgend jaar, liftend op de markt die DAB reeds geopend heeft. Maar zullen volgend jaar zeer zeker niet, en ook niet wereldwijd, ook maar 0,001% halen van het volume én de diversiteit van de DAB radio's.

Piet Geldof

Tja… "Radio" is langzamerhand zo'n afgekloven artikel geworden dat de genen zonder MP3/podcasting onder ons het alleen nog kunnen verdragen in het automobiel…Als de overheid voor de DAB-licensies ook weer het grote geld graaien als enige norm hanteert dan hebben we daar na verloop van tijd ook weer "24 x het zelfde"… Hoewel, voor DAB zal niet veel geboden worden dus men zal een voorzichtig soort "starters-beleid" moeten voeren. Het zou mij ook niet verbazen als de politiek weer onzinnig gaat blaten dat het gelijktijdig uitzenden van het zelfde programma via verschillende netwerken niet toegestaan zou zijn. (Net als MW versus FM-band). BNR-Nieuwsradio (bijvoorbeeld) zou een gat in de lucht springen als ze er een goedkope extra MW-(of DAB)-frequentie bij zou mogen hebben nadat ze veel geld hebben betaald voor een samenraapsel van FM-zendertjes. DAB is helaas ook weer een voorbeeld van het verschijnsel dat er voor meer bitjes/sec. ook meer betaald zal moeten worden. Dat lijkt me nog een probleem voor de 21.098 luisteraars die graag naar Gustav Mahler willen luisteren… Hoewel DAB alweer een ietwat (ver?)ouder(d?) systeem aan het worden is (audio via DVB etc. komt er ook aan) geloof en hoop ik toch dat we dit systeem "er bij" kunnen hebben. Voor de hardware-fabrikanten is er wel een taak om "bedienbare-ontvangers" te bouwen: Wie iets wil horen moet zich niet hoeven bekommeren of het nou toevallig SW/MW/LW/FM-band/DAB/DVB-audio/ DRM of weet ik veel is. De consument moet gewoon "voorkeuze 18" kunnen maken en de radio zou dan de rest moeten doen. Een van mijn communicatie-ontvangers heeft bv "alleen maar een 100-kanalen-draaiknop" met 100 x een zelf gemaakte tekst in het display. (Ook nooit "last" van RDS-reclame…). Maar goed, Hopelijk kunnen we dan toch ooit nog eens (mobiel) luisteren naar heel veel totaal verschillende dingen ipv steeds meer van het zelfde !

Rick

@Johan Coderen via DAB gaat niet; zit niet in de standaard. Alles is Free-to-air. @Allure En weet je hoe oud AM en FM zijn? En zelfs het huidige PAL systeem dateerd al uit 1956. Het gaat hier om hardware, en niet om software die je met een klik kunt vervangen. Dit soort apparatuur heeft een langere life-cycle. @JG van Straten  De bitrates gaan wel omhoog hoor. Straks als er meer multiplexen komen zal het allemaal nog wel goed komen. @IP-man Alles via internet? Right, tweeweg communicatie heeft nooit goed gewerkt bij radio. Het probleem met IP distributie is dat elk IP adres (in dit geval dus een radio) appart moet worden aangestuurd. Dus meer radio's aan betekend een hogere netwerk-load. Bij de traditionele eenweg communicatie maakt het niet uit hoeveel luisteraars er zijn; deze beïnvloeden het signaal niet.

BJD

Stichting ter promotie digitale radio opgericht dat is leuk !
Maar zie alleen iets over DAB ,
maar niets over DRM Radio.

Dat is toch ook een digilale radio.

Wat doet de stichting om zowel DAB als DRM verkooppunten
aan te geven waar tekoop?

DAB is redelijk aan te komen, maar nergens zie je DRM ontvanger aangeboden in de winkels.

MVG

B.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond