Deel dit artikel
-

1,7 miljoen euro voor expansie leenplatform Peerby

Peerby, het Nederlandse platform voor het lenen van spullen, waagt de stap naar de Amerikaanse markt en krijgt daarvoor 1,7 miljoen euro van buitenlandse investeerders.

Peerby wil voor einde van 2015 in vijftig Amerikaanse steden actief zijn. Op dit moment heeft het platform alleen activiteiten in New York en San Francisco. Ook in Berlijn en Londen trouwens.

Details over de financiering worden vandaag bekend gemaakt, maar wel is al bekend dat de financiering komt van de Franse investeringsmaatschappij Xange, couveusefonds Techstars en van uitgever Sanoma. Ook enkele angel investors uit de VS en Canada hebben bijgedragen. Oprichters Daan Weddepohl (34) en Eelke Boezeman(32) blijven overigens meerderheidsaandeelhouders.

Enkele van de investeerders, zoals Sanoma en TechStars, waren al eerder betrokken bij de startup. Peerby was vorig jaar het tweede Nederlandse bedrijf uit de geschiedenis van TechStars dat mee mocht doen aan het Amerikaanse startersprogramma.

De plannen voor de Amerikaanse expansie waren al bekend. Tegen Emerce vertelde Daan Weddepohl eerder deze maand: ‘De Amerikaanse pilotsteden moeten uitwijzen of we een werkende marktplaats kunnen creëren, waar mensen daadwerkelijk iets kunnen lenen. We lezen dat af aan de ‘fulfilment rate’: hoeveel mensen met een oproep krijgen ten minste één antwoord? Momenteel is dat 60 procent tot 80 procent, een waarde die kansen biedt.”

Eerder deze week werd bekend dat onlinekiosk Blende 3 miljoen euro krijgt van onder meer de New York Times. Het zijn overigens zeer bescheiden bedragen vergeleken met wat Amerikaanse startups binnenhalen.

Voor Peerby is er wel het probleem dat er geen verdienmodel is. Omdat de circa 100.000 gebruikers spullen vaak gratis uitlenen, kan geen commissie worden berekend. Daarom wil Peerby volgend jaar miniverzekeringen afsluiten aan leners voor het geval de uitgeleende spullen defect raken. Een ander idee is om fabrikanten spullen uit te laten lenen tegen een vergoeding.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond