Deel dit artikel
-

2 miljard mensen hebben een smartphone

Er zijn inmiddels 2 miljard gebruikers van smartphones in de wereld. Een op drie heeft er een, oftewel 35 procent van de wereldbevolking. Dat blijkt uit cijfers van Strategy Analytics die aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona zijn gepubliceerd. Het MWC gaat vandaag van start.

Die 2 miljard betekent een forse groei, want in 2013 stond de teller nog op 1,5 miljard gebruikers. Oftewel 22 procent van de wereldbevolking.

Volgens analist Neil Mawston is de smartphone ‘een van de meest verbreide elektronische apparaten ooit, een centrale plaats in ons leven thuis en op het werk.’

De smartphone bestond nog niet toen in 1987 het eerste GSM World Congress werd gehouden, destijds nog in Cannes. Het Europese evenement had zijn bestaan volledig te danken aan het feit dat nagenoeg alle fabrikanten van GSM toestellen in Europa gevestigd waren, zoals Nokia en Ericsson.

Maar met de komst van de smartphone is de Europese invloed verdwenen. Dat wil zeggen: Nokia, Ericsson en Siemens hebben nog altijd een flinke vinger in de pap wat betreft netwerken, maar maken geen van allen mobieltjes meer.

Het zijn de Amerikanen die de softwaremarkt voor smartphones bepalen, en Aziatische fabrikanten die (op Apple en Microsoft na) de mobieltjes leveren. En ook daar zijn sinds kort grote verschuivingen zichtbaar. Samsung moest afgelopen week de salarissen van al zijn Zuid-Koreaanse werknemers bevriezen omdat Chinese concurrenten marktaandeel wegsnoepen. Het MWC hoort eigenlijk al in China thuis.

Maar twee hallen van de Fira Barcelona – het nieuwe onderkomen voor het MWC sinds 2013 – zijn  gedeeltelijk gevuld met toestellen. Diensten en software vullen de overige zeven reusachtige hallen. En geheel in traditie zal een groot deel van de presentaties en lezingen weer gaan over de achterliggende hardware: van frequenties tot 5G.

Net als vorige jaar spreekt Facebook oprichter Mark Zuckerberg op MWC. Die zal het vooral gaan hebben over dat deel van de wereldbevolking dat nog steeds smartphone heeft. Zijn Internet.org by Facebook (waaraan ook Samsung, Opera Software en Microsoft deelnemen) wil het mobiele internet beperkt gratis maken. Dat begon met Zambia en een groot aantal Afrikaanse landen en eindigde in januari in India.

Een speciale Nederlandse gast vandaag is Koningin Máxima, die als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties zal spreken tijdens een besloten sessie genaamd Connecting Billions Across the Developing World.

Ook steeds meer fabrikanten ontdekken de onderkant van de markt. Een smartphone voor een paar tientjes is al geen uitzondering meer.

Het MWC trekt dit jaar vermoedelijk rond de 90.000 bezoekers. De beurs groeit nu al uit zijn voegen. Vandaar ook de oude beurshallen (enkele kilometers verderop) voor extra activiteiten weer in gebruik worden genomen.

Het MWC blijft nog tot 2018 in Barcelona. Dan zal het contract met Barcelona herzien worden.

Volg het hardwarenieuws van MWC op Emerce Gear.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond