Deel dit artikel
-

2012 wordt het jaar van het e-book

Bol.com heeft in amper twee-en-een-half jaar een miljoen digitale boeken verkocht. Bij de winkel ging afgelopen jaar bijna het dubbele aantal digitale boeken over de ‘toonbank’ ten opzichte van 2010.  Komend jaar wordt een topjaar, zo verwachten uitgevers.

Bol.com schrijft grote aantal verkochte digitale boeken – en het passeren van de grens van maar liefst een miljoen stuks – toe aan de opmars van readers en tablets.

Ook er is meer aanbod. ‘Mannen die vrouwen haten’ van Stieg Larsson werd tot nu toe het meest aangeschaft. Ook ‘De onthoofde stad’ van Hans Mantel, ‘De dood voor ogen’ van Peter James en ‘Verloren tijd’ van Laura Lippman waren populaire digitale titels. Opvallend is dat daarnaast veel korte verhalen, voornamelijk van bestsellerauteurs zoals Karin Slaughter, Tess Gerritsen en Nicci French, digitaal worden gelezen.

Europese uitgevers houden rekening met een forse toename van het aantal verkochte e-books komend jaar. Luxemburg en Frankrijk laten e-books per 1 januari namelijk vallen onder het lagere BTW-tarief . Dat is weliswaar in strijd met Europese regelgeving, maar beide landen hebben de definitie van het fenomeen ‘boek’ dusdanig veranderd dat ze de Europese regelgeving kunnen omzeilen.

Hoewel in Nederland het hoge BTW-tarief blijft gehandhaafd, verwacht blog eReaders.nl dat de Apple en Amazon ook van het lagere tarief gebruik zullen maken. Beide zijn immers statutair gevestigd in het groothertogdom en zij leveren hun e-books aan Europese lezers uit via Luxemburg.

Volgens een enquête van Data Conversion Laboratory (DCL) is reeds 63 procent van de Amerikaanse uitgevers van plan om e-books te publiceren het komende jaar. De iPad blijkt het populairst als e-reader, op de voet gevolgd door de Amazon Kindle.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond