Deel dit artikel
-

Minister Verhagen wacht met oordeel over Google

Minister Verhagen (EL&I) lijkt zich geen al te grote zorgen te maken over de nieuwe privacyvoorwaarden van Google. Dat blijkt uit antwoord op vragen van het Kamerlid Kees Verhoeven (D66). Het kabinet komt dit voorjaar met een brede visie op privacy, veiligheid en bescherming van de burger op internet.

Verhagen verwijst in zijn brief (pdf) aan de kamer naar onafhankelijke Europese privacytoezichthouders – verenigd in de zogeheten Artikel 29-werkgroep – die gaan analyseren wat de mogelijke consequenties zijn van het nieuwe privacybeleid  van Google voor de bescherming van de persoonsgegevens van de inwoners van de Europese Unie. De Franse dataprotectieautoriteit (La Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés, CNIL) heeft hierbij de leiding. Verhagen wil de stappen van de Europese toezichthouders afwachten, zo schrijft hij.

Google heeft sinds 1 maart de voorwaarden aangepast, waardoor het bedrijf gegevens van meerdere diensten kan combineren.

Verhagen vindt het vooralsnog niet bezwaarlijk dat er geen serieus alternatief is voor Google op bijvoorbeeld het gebied van ‘zoeken’, zodat de door Google de geboden opt-out (‘niet meer gebruik maken van’) de facto niet bestaat. De consolidatie van de verschillende door Google gehanteerde privacyvoorwaarden, die het voor Google mogelijk zou maken om data uit verschillende diensten van de bij haar ingelogde gebruikers te combineren, lijkt alleen relevant voor gebruikers die zich voor één of meer diensten bij Google hebben aangemeld, antwoordt Verhagen.

Hoewel Google op dit moment in Nederland de meest gebruikte internetzoekmachine is, bestaan er voor gebruikers alternatieven om informatie op internet op te zoeken, zegt Verhagen. Bovendien is het niet noodzakelijk om bij Google een gebruikersaccount aan te maken en daarop in te loggen om van de zoekmachine van Google gebruik te kunnen maken. Reeds aangemelde gebruikers kunnen er daarnaast ook voor kiezen om niet ingelogd gebruik te maken van de zoekmachine.

Dat het gebrek aan alternatief in het bijzonder geldt voor gebruikers van een Androidtelefoon, ziet Verhagen niet meteen. “Google heeft mij bericht dat mensen door de wijziging van privacyvoorwaarden niet gedwongen worden om Google-diensten te gebruiken die zij voordien niet gebruikten. Het maakt het mogelijk om een Googlegebruiker die is ingelogd als één gebruiker te beschouwen en beter te bedienen in de door hem gekozen Google-diensten.

Googlegebruikers die een afzonderlijk account prefereren, kunnen ook na 1 maart een separaat account hanteren of een nieuwe account aanmaken voor een bepaalde Google-dienst zoals Picasa of een Androidapparaat. Het bedrijf geeft ten slotte aan dat gebruikers Google’s Data Liberation functionaliteit kunnen gebruiken om hun eigen gegevens naar een andere (Google-)dienst te verhuizen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond