Deel dit artikel
-

2,5 miljoen Nederlanders getroffen door cybercrime

Het afgelopen jaar zijn 52 miljoen mensen, waaronder 2,5 miljoen Nederlanders, het slachtoffer geworden van cybercrime. Dat blijkt uit onderzoek van Norton by Symantec. Millenials maken meer kans in aanraking met online cybercrime in aanraking te komen dan Baby Boomers.

Vijftien procent van de Nederlanders is het afgelopen jaar in aanraking gekomen met cybercrime, in vergelijking met 27 procent in Europa, zegt Norton.

De Nederlandse consument verloor het afgelopen jaar gemiddeld 1 dag (12 uur) door uitval van systemen en in totaal 1,1 miljard euro (441 euro per persoon) aan cybercrime.

Soms door eigen schuld. Minder dan 40 procent van de Nederlanders heeft een veilig wachtwoord. In het afgelopen jaar is de identiteit van zes op de zes Europeanen gestolen

Van degenen die cybercrime hebben ervaren is meer dan één op de drie Europeanen getroffen door ransomware, een vorm van digitale afpersing. Ondanks het betalen van losgeld, heeft bijna één op de twaalf nooit meer zijn of haar bestanden teruggekregen.

Een op de zes Europeanen is in het afgelopen jaar als gevolg van online winkelen bestolen van zijn of haar financiële gegevens.

Millennials, geboren in het digitale tijdperk, maken meer kans hebben om in aanraking te komen met online cybercrime dan baby boomers. 28 procent van de Nederlandse millennials hebben al eens te maken gehad met een vorm van cybercrime in het afgelopen jaar, in vergelijking met slechts 7 procent van de 55-plussers. Een mogelijke verklaring is dat senioren veiligere gewoontes hebben op het internet en millennials risicovoller gedrag tonen dan andere leeftijdsgroepen.

Millennials delen bijvoorbeeld twee keer zo vaak hun wachtwoorden (29 procent) in vergelijking met de senioren (14 procent). Bijna de helft (47 procent) van de senioren gebruikt een veilig wachtwoord, een combinatie van ten minste acht letters, cijfers en symbolen, voor hun online accounts in vergelijking met slechts een derde (37 procent) van de millennials.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond