Deel dit artikel
-

Getty Images klaagt Google aan vanwege indexering foto’s

Fotobureau Getty Images heeft Google aangeklaagd vanwege het feit dat zijn foto’s in hoge resolutie worden geïndexeerd in plaats van in een lagere kwaliteit. Gebruikers kunnen die foto’s downloaden zonder dat ze worden geïnformeerd over de rechten.

Precies een jaar geleden had Getty ook al een klacht over Google, maar van een iets andere aard: toen luidde het verwijt dat Google foto’s van Getty ‘bewust’ laag in de zoekresultaten zou zetten, en Google te weinig ondernam om gebruikers door te sturen naar sites waar foto’s te vinden waren.

Google wil de foto’s volgens Getty niet in een lagere resolutie weergeven. Het internetbedrijf zou enkele jaren terug hebben gesuggereerd dat Getty de opname van zijn foto’s altijd nog kon verbieden, maar daardoor zou het bureau helemaal onzichtbaar worden in de zoekresultaten. De klacht luidt nu dat Getty Images en zijn 200.000 aangesloten fotografen op deze manier inkomsten mislopen.

Formeel wordt nu een antimededingingsklacht bij de Europese Commissie ingediend.

Deel dit bericht

7 Reacties

Tunis

Dit bericht is lachwekkend!!!

Ik citeer: “Gebruikers kunnen die foto’s downloaden zonder dat ze worden geïnformeerd over de rechten”.

Dat is toch precies wat jullie willen Getty Images?? Zo kunnen jullie met speciale software de mensen traceren die de foto’s hebben gebruikt om ze vervolgens een peperdure rekening te sturen (schikking).

Dirk

Tunis slaat de spijker op z’n kop. Volgens mij bestaat deze cowboy organisatie louter uit juristen die continue factuurtjes aan ’t sturen zijn. Maak het vooral extra makkelijk zodat elke internetter in de val van Getty Images trapt.

Bah, hele irritante organisatie.

Allard Vrielink

Deze organisatie leeft van juridische geschillen
heb ook eens per ongeluk een plaatje van ze gebruikt, gelijk een juridisch dreigmailtje pus een factuur
echte ratten zijn het!!

Maurice Beerthuyzen

Je kunt ook zeggen: niets downloaden waarvan je niet weet wie de rechthebbende is? Er zijn genoeg fotosites die rechtenvrije foto’s aanbieden of foto’s aanbieden die je voor een kleine vergoeding kunt gebruiken? Voorkomt inderdaad een hoop irritatie 🙂

Mark

Goed dat daar eindelijk actie over wordt genomen! Google heeft natuurlijk in Europa een gote machtspositie waar niemand onder uit kan. Maar het zet wel mensen aan tot het onrechtmatig gebruiken van afbeeldingen. Waarom dit zogenaamd wel zou mogen, maar het downloaden van films en muziek is totaal niet acceptabel. Op beide media zit rechten, maar het verschil is dat fotografen niet persoonlijk elk onrechtmatig gebruik van hun foto’s kunnen oplossen. Goed dat Getty Images als hun tussenpersoon het grote Google wat tegengas geeft om er een eerlijke oplossing uit te halen.

Armand

Sommige vinden het dus normaal dat het bezit van de kunstenaar gestolen wordt. Het staat duidelijk dat foto,s met rechten niet gratis zijn, of werken jullie ook gratis.

Dirk

@Mark, @Maurice, jullie werken voor Getty Images neem ik aan?

Natuurlijk is het goed dat er wordt opgetreden tegen het gebruiken van materiaal waar rechten op zitten. Echter is het zo dat Getty Images haar foto’s overal te downloaden zijn (zo dus ook bij Google) zonder watermerk of ander signaal dat dit foto’s betreffen waarvoor betaald dient te worden. Een hele slinkse manier om gebruikers met opzet te lokken.

Want wees nou eerlijk. Als Getty Images het liever niet had dat al hun foto’s in full HD overal maar te downloaden zijn, dan hadden ze ze toch al lang alleen op een afgeschermde omgeving geplaatst? Of een duidelijk watermerk op de foto’s geplaatst? Precies hoe Shutterstock het juist wél doet.

Nogmaals, het moet niet zo zijn dat alles (online) maar gratis verkrijgbaar is. Maar heel veel mensen zijn zich niet bewust (of weten het zelfs niet) dat een foto van Google niet rechtenvrij is. En bij Getty Images is dit dus totaal niet duidelijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond