Deel dit artikel
-

Zelfverklaard bitcoinuitvinder Craig Wright reeds multimiljonair

Ongeloof heerst er over de onthulling van een voor velen onbekende, in Londen woonachtige Australiër Craig Wright, die claimt de uitvinder te zijn van de Bitcoin. En misschien is hij er wel blij mee ook. In een ongemakkelijk interview met de BBC vertelde hij dat hij eigenlijk geen publieke aandacht wil. Laat staan geld.

De twijfel zit hem in het bewijs dat hij tot dusverre leverde. Wright liet aan de BBC en aan twee tijdschriften een digitale handtekening zien die gemaakt is met een cryptografische sleutel die ook gebruikt werd door zijn alter ego ‘Satoshi Nakamoto’ voor de allereerste Bitcoin.

Maar nu claimen diverse Bitcoinkenners dat hij een oude handtekening heeft gekopieerd en dus slechts claimt dat dit het bewijs is. Volgens de BBC is Wright overigens van plan om later meer informatie vrij te geven.

De vraag waarom Wright (45) jarenlang zijn Bitcoin-identiteit verborgen hield, is wellicht makkelijker te beantwoorden. Naar verluidt beschikt Nakamoto namelijk over een enorme hoeveelheid bitcoins die inmiddels een fortuin waard zijn. Die bitcoins – duidelijk zichtbaar in de blockchain, oftewel het grootboek van de virtuele munt – heeft hij helemaal in het begin kunnen ‘minen’, terwijl dat nu veel moeilijker is (de moeilijkheidsgraad van het minen van bitcoins met krachtige computers neemt steeds verder toe naarmate er meer bitcoins worden gemaakt).

Er zijn ook aanwijzingen dat Wright die bitcoins in een trust heeft ondergebracht. Die trust heet Tulip Trust, ongetwijfeld naar de Nederlandse tulpenmanie in de Gouden Eeuw. Voor alle duidelijkheid: die bitcoins zijn nog niet verkocht.

Het curieuze is dat het blad Wired Graig al in december had ontmaskerd, maar daar toch weer aan begon te twijfelen. Er waren weliswaar vele aanwijzingen, maar die konden ook nog worden uitgelegd als een hoax. Al is de vraag wat daarmee bereikt zou moeten worden.

Het Wired-verhaal begint met een verslag van een publiek optreden van Wright op een Bitcoin Investor’s Conference in Las Vegas vorig jaar. Daar nam hij deel aan een panel. Moderator Michele Seven moest hem vragen wie of wat hij was. ‘Een beetje van alles’, had Wright geantwoord. Wat niet gelogen was.

Een kennis van Wright begon documenten te lekken aan onderzoeker Gwern Branwen die ze doorspeelde aan Wired. En al vrij snel was duidelijk dat er een verband moest zijn met Nakamoto. Wright had zelf aangekondigd dat hij met een white paper zou komen, maanden voordat zijn alter ego dat deed. Wright had ook nog andere aanwijzingen op zijn blog gezet, maar ze later weer verwijderd.

Uit een curatorverslag van Hotwire, een van Wrights bedrijven, blijkt dat Wright deze onderneming had gefinancierd met 23 miljoen dollar aan bitcoins. Die investering kwam neer op 1,5 procent van alle toen beschikbare bitcoins, een abnormale hoeveelheid voor een onbekende speler.

De naam Satoshi Nakamoto duikt dan ook nog op in gelekte stukken, waarin Wright aan advocaten meldt dat hij ‘bitcoin runde sinds 2009’.

Wired benaderde Wright met vragen, maar daarop kwamen overwegend vreemde antwoorden. ‘Te veel (mensen) weten geheimen, de wereld hoeft niets te weten.’ Uiteindelijk kwam er geen reactie meer.

Veel is ook niet over Wright bekend, behalve dat hij niet gelooft in theorieën over de opwarming van de aarde, en hij aardig wat bedrijven heeft opgezet. Hij zou een hypotheek van 1 miljoen dollar hebben afgesloten om computers, glasvezelverbindingen en elektriciteit in te kopen.

Maar er zijn ook inconsistente elementen in zijn verhaal, waardoor een interview dat Wright aan The Economist gaf vol vraagtekens staat.

Het is de vraag of Wright – vooropgesteld dat hij inderdaad Nakamoto is – in zijn mediaschuwheid blijft volharden. In het BBC interview wilde hij best toegeven dat hij erkenning ook wel weer prettig vond.

Deel dit bericht

3 Reacties

Iemand

De beste man wordt door de Australische fiscus onderzocht vanwege belastingfraude. Hij heeft namelijk gebruik gemaakt van subsidies voor R&D die hij beweert uitgegeven te hebben aan research aan Bitcoin. Om dit nu “te bewijzen” beweert hij dat hij Satoshi is. Dit verklaart ook waarom hij de hele tijd roept dat hij er geen geld voor wil. Dat moet hij wel roepen, anders wordt hij gearresteerd.

Het verhaal stinkt aan alle kanten, de “bewijzen” zijn het net niet en hij heeft een duidelijke motivatie om dit te doen, zoals hierboven beschreven.

Rogier

Aanvulling:

Craig Wright, the Australian computer scientist who claims to have created the cryptocurrency bitcoin in 2008 under the pseudonym Satoshi Nakamoto, has promised to provide fresh evidence to back up his claim.

In a blogpost on his website, Wright says “over the coming days, I will be hosting a series of pieces that will lay the foundations for this extraordinary claim”, including transferring bitcoin from “an early block” and posting “independently verifiable documents”.

https://www.theguardian.com/technology/2016/may/04/bitcoin-craig-wright-promises-extraordinary-evidence-prove-identity

Iemand

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond