Deel dit artikel
-

‘Aanpak cybercriminaliteit schiet tekort’

De maatregelen om cybercrime te voorkomen schieten tekort. Het strafrecht moet daarom internationaal worden aangepast, zegt promovenda Qianyun Wang van de Erasmus Universiteit in haar proefschrift.

Cybercriminaliteit komt vaak voor, maar tegenmaatregelen blijken ontoereikend. Dat komt volgens Qianyun Wang (Erasmus School of Law) onder andere doordat de reikwijdte van het strafrecht tekort schiet. Daarnaast houdt cybercrime zich niet aan landsgrenzen en zijn er inconsistenties tussen de nationale wetgevingen als het gaat om die vorm van criminaliteit.

Cybercrime vraagt volgens Wang om een systematische, alomvattende en stabiele wetgeving. Ze maakt daarbij verschil tussen nieuwe criminaliteit (met computers of gegevens als doelwitten door middel van ‘hacking) en ‘traditionele criminaliteit als fraude, die door computers wordt vergemakkelijkt.

Bij het maken van nieuwe wetgeving noodzakelijk moet er zowel worden gelet op de computer die aangevallen wordt als ook op de gegevens die door cybercrime in gevaar komen. Dat werkt het beste: het zorgt ervoor dat de strafbaarstelling niet te ver gaat – en daarmee de online vrijheid niet in het gedrang komt. Daarnaast bevordert zo’n dubbele benadering de broodnodige internationale harmonisering van het recht en daarmee internationale afstemming.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond