Deel dit artikel
-

‘Aanpakken gebruikers Popcorn Time gewoon bluf’

De kans dat auteursrechthebbenden gaan proberen om van Nederlandse Popcorn Time-gebruikers schadevergoedingen te eisen acht ICT jurist Arnoud Engelfriet niet erg groot.  

BREIN liet deze week weten dat (Nederlandse) rechthebbenden overwegen om individuele gebruikers van Popcorn Time aan te pakken, zoals dat onder meer in Denemarken en Noorwegen is gebeurd. Via Popcorn kunnen makkelijk illegale films worden bekeken.

In juridische zin is het volgens Engelfriet best nuttig: elke inbreuk beëindigd is er een. Maar een digitaal vergiet pak je niet aan door een voor een gaatjes te dichten, dat vereist andere middelen. En die heeft BREIN al lang gevonden, namelijk de platforms aanpakken.

‘Maar slim van Brein wel: het kost veel minder dan daadwerkelijk naar de rechter gaan, de negatieve PR-impact is een stuk minder en er zullen vast mensen zijn die nu denken “Oké, ik ga wel naar Netflix nu”.’

BREIN directeur Tim Kuik maakte zijn plannen bekend als reactie op Browserpopcorn, een webversie van Popcorn Time, ontwikkeld door een 15-jarige Serviër. Die is inmiddels alweer uit de lucht omdat de Amerikaanse branche-organisatie voor de entertainmentindustrie MPAA hem achtervolgde.

Deel dit bericht

3 Reacties

Frank

Feitelijk onjuist. Het waren helemaal niet Kuiks plannen. Zoek zelf maar uit wiens plannen het wel waren. Dat is per slot van rekening niet de taak van de lezers.

Dippy

@ Frank. BREIN treedt op namens rechthebbenden. Die gaat heus niet passief langs de kant staan als er ingegrepen moet worden.

Mark de Kock

@Frank wat een rare reactie. Iets onjuist noemen, niet onder je volledige naam, zonder te duiden draagt niet bij aan het stuk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond