Deel dit artikel
-

ABN AMRO: 2013 mager jaar voor techsector

De Technologie-, Media- en Telecomsector in Nederland zal na een teruggang in 2012 ook in 2013 niet herstellen. ABN AMRO stelt in een onderzoek wel dat het fundament gezond is en een voorbeeld voor andere sectoren is.

Een belangrijke voorwaarde daarbij is, dat er nog wat olie in de machine moet komen. Het uitwisselen van ideeën, mensen, contacten en kapitaal moet beter. In die context krijgen startende bedrijven en ondernemers een betere voedingsbodem om innovatieve producten en diensten te maken en snel te groeien op de nationale en internationale markt.

Vandaag presenteert de bank zijn onderzoek naar de status van de TMT-sector op het ICT Ondernemerschapcongres in Amsterdam.

Sector Banker Menno van Leeuwen zegt tegen Emerce: “Kijk naar Nederlandse softwarebedrijven. Ongeacht de economische omstandigheid zijn ze al jaren in staat om te groeien. Dat is een goed teken in een economie die krimpt. De grootste groei zie ik bij de SaaS-bedrijven, software-as-a-service. B2b-bedrijven die het heel goed doen, zitten in niches. Nederland kent veel specialisten in verscheidene sectoren. Op de b2c-markt is ook veel innovatie gaande, maar daar is het concurrentieveld anders. Ik zie hier veel ontstaan aan de onderkant van de cloud based markt, maar die partijen moeten wel in een keer concurreren op een grote, mondiale markt.”

Het risico in de softwaresector zit in de ontwikkelingsfase. “Als het eenmaal gaat lopen, zijn de mogelijkheden onbegrensd.” Als succesvolle lokale voorbeelden worden genoemd: Layar, Layergloss, Mendix, Ocom, Planon en Spilgames.

De bank ziet Nederland fundamenteel als een omgeving met een gezonde voedingsbodem voor digitaal ondernemerschap. De infrastructuur is goed, de ondernemers zijn creatief en de consument is nieuwsgierig en omarmt graag nieuwigheden.

Financiering voor start en groei blijkt daarentegen lastiger aan te trekken. Van Leeuwen: “We horen ondernemers zeggen dat hier, in vergelijking met Amerika, minder groeikapitaal is. Investeerders gedragen zich als banken en banken doen bijna niets. Er zijn nog genoeg punten om te verbeteren in het TMT-ecosysteem. Zo is er meer overzicht van groeikapitaal gewenst.”

Bedrijfsinvesteringen staan volgens de sectorspecialist nog steeds onder druk. Bedrijven zullen een deel van hun investeringen blijven afwentelen op de werknemer. Die krijgt in toenemende mate gelegenheid zijn voor privé aangeschafte mobieltje of tablet voor het werk te gebruiken. De werkgever zorgt er vervolgens enkel nog voor dat de juiste software beschikbaar is.

“Door de slechte conjunctuur komt de TMT-sector in 2013 op een krimp van een half procent. Dit verbloemt enigszins de onderliggende kracht van technologische innovatie. Ondanks dalende advertentiebestedingen en onder druk staande IT-bestedingen laten velen snelgroeiende bedrijven de potentie zien van de TMT-sector.”

Foto: qisur (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

dennis

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond