Deel dit artikel
-

ABN: tijdelijke dip scale-up investeringen in Nederland

ABN AMRO ziet een tijdelijke dip in Amerikaanse scale-up investeringen in Nederlandse bedrijven. Struikelende unicorns zijn de belangrijkste oorzaak.

Het goede nieuws is dat de aandacht van investeerders voor Nederlandse startups ook vorig jaar is toegenomen. Buitenlandse venture capitalists helpen Nederlandse scale-ups, volwassen startups, door te groeien.

In 2015 was naar schatting ongeveer 57 procent van de vroege fase-investeringen afkomstig uit eigen land. Hieruit blijkt dat het Nederlandse ecosysteem sterk genoeg is om op eigen kracht jaarlijks een groot aantal startups voort te brengen. Nederland staat internationaal sterk op de radar als thuisbasis voor succesvolle tech-bedrijven.

Bijna driekwart van de grote investeringen in Nederlandse scale-ups stonden op het conto van Amerikaanse investeerders, 20 procent kwam uit Europa en 8 procent uit Nederland.

Maar er is een kink in de kabel gekomen. De unicorns – jonge techbedrijven met een waarde groter dan één miljard dollar – kwamen opzetten.  Eind 2015 bleek dat deze waarderingen te hoog waren opgelopen. Bekende unicorns, zoals Box en Etsy, daalden na hun beursgang fors in waarde. Hierop brachten venture capitalists hun investeringen eind 2015 wereldwijd terug.

Het verklaart de afwezigheid van grote scale-up investeringen vanaf het vierde kwartaal van 2015 tot en met nu.  Sterke afwaarderingen van Amerikaanse internetbedrijven eind 2015 hebben dus ook impact op de Nederlandse internetsector.

In 2015 is wel een toename zichtbaar van seed kapitaal en serie A-investeringen, constateert ABN. Deze kleinere bedragen zijn vooral afkomstig uit Nederland en Europa. Het Nederlands ecosysteem is inmiddels zo sterk, dat het wel tegen een stootje kan. Investeringsgeld voor de vroege fase is beschikbaar in eigen land.

De huidige zwakte in scale-upinvesteringen zal volgens de bank naar verwachting dan ook tijdelijk van aard zijn. De kassen van internationale investeerders blijven immers gevuld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond