Deel dit artikel
-

Abonneeverlies voor UPC

Kabelaar UPC heeft nog altijd te lijden onder verminderde groei. Het bedrijf heeft in het eerste kwartaal iets van 3000 abonnees zien vertrekken, terwijl er een jaar geleden nog 42.000 bijkwamen. Dat staat in een toelichting op de kwartaalcijfers van moederbedrijf Liberty Global. De omzet van UPC is in het eerste kwartaal over 2013 niettemin licht gestegen, van 236 miljoen euro naar 238,4 miljoen.

Liberty Global spreekt in het kwartaalverslag (pdf) van een ‘zeer concurrerende markt’, maar het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de hogere internetsnelheden die recentelijk voor de Nederlandse markt zijn aangekondigd. De verminderde groei was trouwens ook al geconstateerd bij de cijfers over 2012.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012, groeide wel het aantal klanten dat koos voor de digitale diensten van UPC. In de 3.6 miljoen RGU’s zijn 1.089.000 digitale televisie-abonnementen inbegrepen. In het eerste kwartaal 2012 waren dat er 1.038.000.

29 procent van de Nederlandse abonnees heeft een triple play-abonnement. Er zijn inmiddels 200.000 abonnees met een Horizon decoder, die dit jaar ook in Duitsland en Ierland wordt uitgerold.  UPC Nederland meldt zelf, in een eigen toelichting op de kwartaalcijfers, een aantal van 145.000 Horizon-klanten. De overige zijn Zwitserse abonnees.

Liberty Global, eigenaar van UPC, Telenet en sinds kort ook medeaandeelhouder van Ziggo, heeft het verlies over het eerste kwartaal weten te beperken tot 1 miljoen dollar tegen 25,1 miljoen een jaar terug. De omzet steeg 9,1 procent naar 2,7 miljard dollar.

Winstcijfers voor individuele landen worden niet gegeven. De beste resultaten werden volgens Liberty Global zelf geboekt buiten West Europa, hoewel West Europa nog altijd voor 70 procent bijdraagt aan de omzet. Deels dank zij goedlopende Belgische en Duitse activiteiten. Wel zit er nog altijd een schuld van 5 miljard dollar in de holding van UPC en het Duitse kabelbedrijf Unitymedia KabelBW.

Het Amerikaanse mediabedrijf is bezig de Britse kabelaar Virgin Media over te nemen. Maar Liberty Global is zelf ook overnamekandidaat. Volgens analisten van Citigroup zou Vodafone overwegen om Liberty Global over te nemen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Tjerk Zweers

Ik ben een van die klanten die voor z’n alles in een pakket is weggegaan bij UPC. Met name de trage bediening va de interactieve TV was vreselijk. Steeds bezig menu’s te laden, dan er weer uit knallen, zelfs gewoon TV kanalen zappen gaat traag, laat staan een film huren.

Job

Hoe kan het eigenlijk dat Liberty Global eigenaar is van UPC, Telenet en sinds kort ook medeaandeelhouder van Ziggo – en dus een hele grote speler op de NL markt is, terwijl KPN aan alle kanten wordt/werd gesnoeid door opta en mededingsauthoriteiten?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond