Deel dit artikel
-

Achmea koopt meerderheid aandelen Independer.nl

De grootste verzekeraar van Nederland Achmea koopt per 1 januari aanstaande 77 procent van de aandelen van Independer.nl. De onafhankelijkheid en objectiviteit van de vergelijkinssite wordt geborgd met een zware raad van toezicht.

Begin volgende maand neemt Achmea de aandelen van investeringsmaatschappijen Paerel en NPM Capital over. Hoeveel de coöperatieve verzekeraar daar voor betaalt, houden de partijen voor zich.

Independer-directeur Edmond Hilhorst (foto) legt aan Emerce uit: “Achmea benaderde ons afgelopen voorjaar. We werden wel vaker voor benaderd voor strategische oriëntaties, maar de doelen van Achmea liggen heel dichtbij de doelen die wij nastreven. De andere boden geen toegevoegde waarde.”

“De samenwerking is in het belang van de klant. Aan het zoekgedrag op onze site zien we wat de klant zoekt en wenst. Dat is een vorm van marktonderzoek. Die informatie is goed voor productontwikkeling.”

“We verliezen onafhankelijkheid en objectiviteit. Ik begrijp de vragen die deze samenwerking oproept en beantwoord ze graag. We hebben expliciet afspraken gemaakt met Achmea dat het de vergelijkingen niet kan beïnvloeden. Daarnaast is er een raad van toezicht opgericht. Arthur Doctors van Leeuwen en professor Benedict Dellaert van de Erasmusuniversiteit in.”

De 23 procent van de aandelen komt na de transactie in handen van de oprichters, het management en de personeelsleden die willen participeren. Deze groep aandeelhouders zegt toe zijn aandelen niet binnen vijf jaar te zullen verkopen.

Achmea is eigenaar van merken als Agis, Centraal Beheer, FBTO, Inshared, Interpolis en Zilveren Kruis Achmea.

In Hilhorsts eigen woorden:

Edmond Hilhorst over het waarom van de samenwerking en de onafhankelijkheid van Independer.nl from Independer.nl on Vimeo.

Deel dit bericht

17 Reacties

Henk Kusters

“We hebben expliciet afspraken gemaakt met Achmea dat het de vergelijkingen niet kan beïnvloeden.” …Dat betwijfel ik. Maargoed, wie ben ik. Weet wel dat een Verzekeringssite.nl bijv. een stuk minder onafhankelijk eruit ziet. Vanaf het begin al vond ik Independer een best commercieel imago hebben…maar nogmaals, dat vind ik.

Remi van Beekum

“De samenwerking is in het belang van de klant. Aan het zoekgedrag op onze site zien we wat de klant zoekt en wenst. Dat is een vorm van marktonderzoek. Die informatie is goed voor productontwikkeling.”

Dus als ik het goed begrijp koopt Achmea Independer, mag Independer objectief blijven vergelijken (dus Achmea niet voortrekken), maar gaat alle data wel naar Achmea?

Achmea koopt in feite dus een hele berg informatie over de concurrentie en over de klantvraag. Slim.. Erg schadelijk voor de naam van (In)depender, maar wel slim van Achmea.

Dirk de Leeuw

Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal gek wordt van alle aanbieders. Ik ben gaan zoeken naar een duidelijke vergelijkingstool en kwam daarbij ook uit bij verzekeringssite.nl
Ik ga ook nog wel even doorzoeken, ik wil gewoon de beste deal. Dat lijkt me logisch.

Adriaan

Hmm Achmea is wel een van de grootste verzekeraars dus dat is sowieso voordeel voor Independer! Achja ik vergelijk altijd op Verzekeringssite.nl en hun site is lekker overzichtelijk!

Willem

Achmea zal aan de hand van de informatie die zij als enige hebben op basis van het zoekgedrag, er alles aan doen de concurrentie zo min mogelijk omzet te laten draaien via hun eigen site. Dat is het enige doel van deze overname.

danny at easyconcepts dot kom

tuurlijk, blijven lekker onafhankelijk… 🙂

Rob

Ik betwijfel of het goed is voor Independer. Jarenlang zet je je af tegen alle grote verzekeraars en nu ben je er een onderdeel van. Bovendien zullen verzekeraars afhaken omdat ze niet meer willen samenwerken met Independer. Maar we zullen zien.

Ik word wel gek van die “toevallige” fans van die andere vergelijkings site. Op iedere site word je doodgegooid met spamgedrag. Sneu!

Marcel

Independender heb ik nooit als onafhankelijk gezien. Verzekeringssite is al wat beter maar die sommend spam hier is zielig en te toevallig, zijn echt geen consumenten welke hier toevallig de fan uithangen of professionals die dat er nog bij willen vermelden. Echt onafhankelijke sites zijn er maar weinig of geen. Zelfs de Consumentenbond krijg ik tegenwoordig de kriebels van, hoe commercieel die zijn geworden.

Ik zie dat verzekeringen.nl van Achmea is 🙁 kan onze vrind Ben Woldring niet weer eens een echte vergelijker lanceren? Bellen.com, Gasenlicht.com en om de serie compleet te maken Verzekeringen.com?

En goede comment hierboven: ik zou als verzekeraar Independer voortaan overslaan (als ik dat kon) om je concurrent (Achmea) niet verder te helpen.

Ongeloofwaardig

Independer is niet onafhankelijk, en nu helemaal niet meer. Net als brandnew day dat nu toch maar samenwerkt ASR. Slecht verhaal zeg, gelooft toch niemand?

Nils Kromhout

Wie betaald bepaald, uiteindelijk gaat dit altijd op.
De geloofwaardigheid van Independer is nu helemaal weg, ik snap niet dat ze de schijn nog ophouden. Of… eigenlijk wel…ze willen de waarde van hun aandelen niet zien dalen. Want het gaat toch om het geld, niet?
Weer een voorbeeld van iemand die voor het geld gaat ipv waardecreatie voor de gebruiker. Maar goed, kans is groot dat ik precies hetzelfde had gedaan in hun plaats.

Bart Zoetmulder

Volstrekt ongeloofwaardig.

Egbert Broers

Independer unbelieveble Indesperate!

Frans

Tijd voor een naamsverandering! Als je onafhankelijkheid in je naam opneemt, kan je jezelf natuurlijk niet laten overnemen…

Robert

“De onafhankelijkheid en objectiviteit van de vergelijkinssite wordt geborgd met een zware raad van toezicht.”.

Wij van WC-eend adviseren WC-eend.

Jaja, dat gaat niet werken natuurlijk. Maar ja, het gros van de bezoekers weet dat niet, dus veel zullen ze daar niet van merken.

Herman

Maar waar moeten we nu naartoe uitwijken voor “onafhankelijk” advies? Wat zijn de beste alternatieven voor independer? Moeten we nu uitwijken naar sites als premie.nl en geld.nl? Zijn er nog meer mooie alternatieven voor independer?

ivo

Het grappig is dat het gros van de nederlanders niet eens weet van deze overname en waarschijnlijk ook niet snel zal weten dus maken ze zich bij Independer en Achmea niet druk.

Het aangeven dat de samenwerking in belang is van de klant is nergens op gebaseerd met een dergelijke overname als je het mij vraagt.

Mart

Dat de vergelijking feitelijk nog steeds onafhankelijk is kan wel zijn maar zodra de consument weet dat Achmea aandeelhouder is zal dit het consumentenvertrouwen beschadigen. Als dit als een lopend vuurtje rondgaat zal independer een zware tijd tegemoet gaan.
Voor de kapitaalinjectie hoeft independer het toch niet te doen?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond