Deel dit artikel
-

ACM gaat overname Mecom onderzoeken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat de voorgenomen overname van Mecom door De Persgroep nader onderzocht moet worden. Door deze overname ontstaat een uitgever die in vrijwel heel Nederland landelijke en regionale dagbladen uitgeeft en huis-aan-huisbladen verspreidt.

De Persgroep is uitgever van het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, Trouw en Het Parool. Mecoms dochterbedrijf Wegener geeft een groot aantal regionale dagbladen uit, zoals De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, BN/DeStem, het Eindhovens Dagblad en De Twentsche Courant/ Tubantia.

De Persgroep en Mecom zijn samen dusdanig groot dat adverteerders vrijwel niet meer om hen heen kunnen voor een advertentie in een dagblad. Hierdoor kunnen de prijzen van advertenties in dagbladen stijgen. Om te kunnen uitsluiten dat adverteerders last hebben van de overname van Mecom door De Persgroep wil ACM onder meer nader onderzoeken in hoeverre adverteren op radio en televisie en op internet alternatieven zijn voor advertenties in dagbladen.

Uit het onderzoek dat ACM tot nu toe heeft uitgevoerd, blijkt dat lezers van de regionale dagbladen van Mecom de landelijke dagbladen van De Persgroep nauwelijks als alternatief zien. Zo stappen lezers van een regionaal dagblad van Mecom maar zelden over op een dagblad van De Persgroep. Voor lezers van de landelijke dagbladen van De Persgroep blijven na de overname voldoende alternatieven over.

Als gevolg van het besluit van ACM zal De Persgroep een vergunning bij ACM moeten aanvragen voor het geval zij de overname wil doorzetten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond