Deel dit artikel
-

ACM keurt overname DA goed

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) keurt de overname van DA door Holland Pharma goed.

Het moederbedrijf van drogisterij en parfumerie DA werd vorig jaar failliet verklaard. De retailer kwam in problemen doordat een groot aantal ondernemers hun contract niet verlengd hadden.

Holland Pharma is een groothandel in drogisterijartikelen, net als DA. Daarnaast levert DA als franchisegever goederen en diensten aan drogisterijen onder de naam DA. Ook is er een webwinkel.

ACM heeft onderzocht of er risico’s zijn voor de concurrentie. Die zijn er nauwelijks. Er zijn nog meer groothandels voor drogisterijartikelen zoals Unipharma, Vriesia en FACO.

Voor consumenten blijft er ook nog voldoende te kiezen over. Naast DA zijn er verschillende drogisterijketens, zoals Etos, Trekpleister en Kruidvat. Ook zijn veel drogisterijartikelen verkrijgbaar in supermarkten, apotheken en via internet.

Deel dit bericht

1 Reactie

Hans

Als het ACM nou dieper op de zaak had ingegaan dan had men geweten dat FACO waar DIO onder valt ook zal worden overgenomen door Mosadex de moedermaatschappij van Holland Pharma en de Nederlandse Drogisterij Service. Maar zoals zo vaak kan men schijnbaar niet verder kijken dan hun neus land is. Dat dit ten koste van de werknemers gaat schijnt niemand iets uit te maken. Dat die werknemers straks een wurgcontract krijgen, want officieel hebben ze hun arbeidscontract en voorwaarden nog niet onder ogen gezien of ondertekent. De rechtszaak van de OR tegen de Curator was erg interessant, heb nog nooit zo’n arrogante curator meegemaakt. Die beste man leeft in een glazen bol en het enige dat hem kan schelen is dat hij als eerste zijn geld krijgt en dat hij zich heeft laten bijstaan door een advocaat die begon met de tweede eis die voor de rechtszaak is begonnen al was vervallen en zijn betoog daarover sloeg kant nog wal. Het enige wat de Curator in te brengen had was dat volgens hem de OR geen bestaansrecht had terwijl deze aan alle eisen voldeed. Hopelijk als de uitspraak over een week of 7 word uitgesproken, hij toch flink op de vingers word getikt, en hiermee er een precedent is geschapen voor toekomstige failliesementen. De SER en minister Asscher heeft al in November/December al laten doorschemeren dat tijdens een surseance en failliesement de OR om advies dient te worden gevraagd. En niet zoals de Curator heeft gehandeld door de OR compleet te negeren. Dat ook nog eens de kans op medezeggenschap en arbeidsvoorwaarden de OR is ontnomen, en waarbij de mensen op de werkvloer voor minder geld, meer uren moet werken, minder vakantieuren krijgen, geen bovenwettelijke uren en een werkweek van maandag t/m zondag, en de werktijden zullen vallen tussen 06:00 en 23:00.

Kantoor personeel zal waarschijnlijk nog normale werkdagen hebben maar het zijn de orderlopers, inruimers en order ontvangers en op de expeditie die hiervoor de prijs betalen. En dan nog maar niet te hebben over hun standplaats want ook die is nu geen vaste standplaats meer, en wat betreft reisgeld hebben ze ook een manier gevonden om mensen geld uit de zaak te kloppen. Sommigen zijn ruim €100 per maand erbij ingeschoten en de toch al karige loon plus minder reisgeld en bovengenoemde is het al geen pretje om meer onder deuk te moeten gaan werken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond