Deel dit artikel
-

ACM verscherpt toezicht op ongevraagde vervolgzendingen

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start vandaag via het consumentenloket ConsuWijzer de voorlichtingscampagne Niet besteld? Geef geen geld! naar aanleiding van meldingen van consumenten over ongevraagde vervolgzendingen. Daarnaast stelt ACM verscherpt toezicht in.

Via advertenties op sociale media, websites of op straat worden consumenten door bedrijven benaderd om gratis kennis te maken met hun producten of diensten. Het komt regelmatig voor dat consumenten zich via deze proefzending automatisch abonneren op vervolgzendingen, terwijl dit niet in de advertentie stond. Wanneer zij de facturen voor de vervolgzendingen niet betalen of automatische incasso’s intrekken, krijgen zij aanmaningen of soms zelfs een incassobureau op zich afgestuurd om betaling af te dwingen.

Bij ConsuWijzer komen maandelijks zo’n 200 meldingen over ongevraagde vervolgzendingen binnen.

De campagne ‘Niet besteld? Geef geen geld!’ laat gedupeerden zien dat zij niet alleen staan en dat de wet hen beschermt. Via de ‘Terecht-checker’ op ConsuWijzer kunnen consumenten die te maken hebben met ongevraagde vervolgzendingen beoordelen of er sprake is van een geldige overeenkomst en of ze dus moeten betalen.

Werd het abonnement op vervolgzendingen bijvoorbeeld alleen maar genoemd in de algemene voorwaarden en niet bij het proefpakket-aanbod, dan is er geen sprake van een geldige overeenkomst en hoeft de consument niet te betalen. Er is ook een voorbeeldbrief beschikbaar die consumenten naar incassobureaus en aanbieders kunnen sturen om te laten weten dat men niet gaat betalen en waarom.

Unie KBO, met ruim 190.000 leden de grootste, onafhankelijke seniorenorganisatie van Nederland, waarschuwt vandaag ook voor het ongevraagd versturen van facturen naar aanleiding van gratis proefpakketten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter

Toevallig laatst een partij doorgelicht die hiermee bezig was. Op de eigen pagina zouden ze ergens diep in China verstopt zijn, maar snel kon ik het toch herleiden tot een Nederlandse partij. En ja raad eens, dat was een ‘incassobureau’. Oftewel die partij is enkel en alleen bezig om mensen in de problemen te brengen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond