Deel dit artikel
-

Advocaat-generaal verwijst Pirate Bay-zaak door naar Europees Hof

Advocaat-generaal Van Peursem adviseert de Hoge Raad om de zaak tussen Stichting BREIN en internetproviders Ziggo en XS4ALL over het blokkeren van torrentsite The Pirate Bay te schorsen en vragen voor te leggen aan het Hof van Justitie van de EU.

BREIN heeft in een eerdere procedure een verbod afgedwongen, maar dat leidde er niet toe dat de gewraakte site uit de lucht ging. De rechtbank wees in deze zaak de gevraagde blokkade toe, het Hof in hoger beroep niet, voornamelijk omdat die maatregel volgens het Hof niet effectief zou zijn. BREIN besloot daarop in cassatie te gaan.

De eerste vraag die de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de EU zou willen stellen is of The Pirate Bay zelf illegale content ‘meedeelt aan het publiek’ volgens de Auteursrechtrichtlijn. Als dat niet zo is, moet volgens de advocaat-generaal worden gevraagd of uit de Auteursrechtrichtlijn kan volgen dat toch een blokkadebevel aan de internetproviders kan worden opgelegd.

Hij adviseert verder dat de zaak om een andere reden over zou moeten: de door het Haagse Hof aangelegde evenredigheids- en effectiviteitstoets van de blokkademaatregel is volgens hem onjuist, want te streng.

De Hoge Raad kan het advies desgewenst naar zich neerleggen. Men verwacht op 9 oktober 2015 uitspraak te doen in deze zaak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond