Deel dit artikel
-

Alibaba op weg naar 2 miljard klanten

De Chinese e-commercebedrijvengroep Alibaba wil over twee decennia een bestand van twee miljard klanten bedienen en honderd miljoen banen creëren.

In een open brief aan zijn aandeelhouders zet voorzitter Jack Ma zijn visie voor de komende twintig jaar uiteen. Weinig andere internetbedrijven schetsen hun langetermijnvisie in zulke duidelijke taal als de oprichter van Alibaba Group einde vorige week.

“Historisch gezien ontvouwen technologische disrupties volgens vergelijkbare patronen. Twintig jaar technologische ontwrichting wordt doorgaans gevolgd door dertig jaar van snelle vernieuwing omdat de nieuwigheden worden toegepast in de samenleving. Het internet vormt zo’n omslagpunt.”

“Wij hopen over twintig jaar twee miljard klanten te bedienen over de hele wereld, tien miljoen winstgevende bedrijven te faciliteren en honderd miljoen nieuwe banen te creëren.” Vandaag de dag bedient Alibaba met zijn e-commercesites 430 miljoen actieve kopers, voornamelijk in China.

Een exacte invulling van zijn strategie geeft Ma niet. Wel is duidelijk dat cloudcomputing en big data daarin centraal staan. Dat zijn volgens hem de twee pilaren waar de e-commerce van de toekomst op is gebaseerd. “Dat zijn de nieuwe natuurlijke hulpbronnen die retail, financiële dienstverlening, de maakindustrie en vermaak zullen transformeren.”

Ma maakt ook een sociaal-politiek statement. “Afgelopen twee jaar hebben we toenemend verzet gezien tegen globalisatie als gevolg van de oneerlijke verdeling van de winsten. Wij denken een infrastructuur te bieden waar kleine en middelgrote bedrijven en consumenten wereldwijd van profiteren.”

Foto: wikimedia (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Erwin Moojen

Erg onrealistisch: 100 miljoen banen dmv 2 miljard klanten, dat betekent dus 20 klanten voor 1 baan. Ik weet niet hoeveel hij wil verkopen per klant, of hoe weinig hij wil betalen per medewerker, maar lijkt me toch niet snel haalbaar.

Jeroen

Dat alibaba gaat nog wel eens erg groot worden in hoeverre dat nog niet zo is. De banen gaat het waarschijnlijk over banen voor Chinezen in de fabriek, dan wordt de 100 miljoen snel aangetikt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond