Deel dit artikel
-

Amazon begint Alexa Accelerator voor startups

Amazon.com begint volgend jaar zijn eerste accelerator, een groeiversneller voor startende bedrijven rondom spraaktechnologie. Belangstellenden uit de hele wereld kunnen erop intekenen.

De e-commercegigant wil zijn greep op het domein ‘toegepaste spraaktechnologie’ vergroten en opent daartoe een accelerator. Dat gaat een stap verder dan het investeringsfonds dat het een jaar geleden in het leven riep. Bij een accelerator worden de deelnemende startups actief begeleid door specialisten om snel van idee naar werkend commercieel product te komen.

Alexa Accelerator gaat in januari open voor inschrijvingen. Na een ongetwijfeld zware selectieronde, want iedereen uit de hele wereld met een idee kan meedoen, blijven er tien à twaalf startups over. Zij worden tussen juli en oktober ondergedompeld in een bouw- en groeitraject. Amazon werkt daarin samen met Techstars, een partij die acceleratorprogramma’s draait in Amerika en Europa.

Startups uit Europa kunnen zich gaan presenteren in Londen of Berlijn.

De deelnemende bedrijfjes zouden bij aanvang een startkapitaal van twintigduizend dollar krijgen. Daarna maken ze kans op een converteerbare lening van honderdduizend dollar.

Alexa Accelerator is onderdeel van het Alexa Fund. Afgelopen jaar werd geïnvesteerd in 22 jonge, snelgroeiende bedrijven.

De kern van Alexa is technologie waarbij eindgebruikers tegen een apparaat kunnen praten om opdrachten te laten uitvoeren. Simpele voorbeelden zijn: gesproken winkelboodschappen doorgeven aan een winkel of verlichting en entertainment in een huishouden bedienen. Andere thema’s naast e-ecommerce en smarthome zijn – in keurig Engels – wearables, hearables, enterprise, communications, connected car en health & wellness.

In onderstaande video worden Amazon Echo en Google Home met elkaar vergeleken:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Kai Engel (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond