Deel dit artikel
-

Amazon gaat Europese partners ondersteunen met fulfillment

Verkopers van Amazon Marketplace in Europa kunnen voortaan artikelen stallen bij een van de 28 distributiecentra waarover Amazon beschikt. Bij een bestelling levert Amazon tot aan de deur, tegen lagere kosten.

Voorheen moesten verkopers vaak zelf hun (buitenlandse) bestellingen afhandelen. Dat gaat dus veranderen met Pan-European Fulfillment by Amazon. ‘Onze missie is om iedere verkoper in Europa te helpen’, zegt de in Europa verantwoordelijke directeur Francois Saugier tegen Bloomberg.

Fulfillment by Amazon bestaat al langer, onder meer in de VS en Engeland. In januari 2015 werd 32,9 procent van de (Amerikaanse) handelswaarde op Amazon afgehandeld met Amazon als fulfillmentpartner. In januari 2016 was dat 37,8 procent. Dat is vijftien procent meer in een jaar tijd.

Amazon voert het programma dus in voor alle Europese verkopers op zijn marktplaats. Die kunnen kun producten nu ook in alle landen aanbieden waar Amazon actief is. Verkopers kunnen goederen bijvoorbeeld stallen in landen waar veel vraag is, zodat sneller kan worden geleverd.  Gratis is de dienst niet. Amazon rekent naar eigen zeggen een ‘volledige fulfillmentcommissie’.

Een Britse handelaar waarschuwt dat de slimme allocatie wel consequenties kan hebben voor de afdracht van BTW en de administratie ingewikkelder wordt.

Voor Nederlandse verkopers is deze optie alleen interessant als ze veel buitenlandse klanten hebben. Amazon is maar in enkele Europese landen actief, hoofdzakelijk Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland biedt Bol.com aangesloten verkopers de mogelijkheid om hun voorraad in de distributiecentra van bol.com in Waalwijk te leggen.

De veranderingen, zo suggereert Bloomberg, betekenen wellicht concurrentie voor Europese koeriers als Royal Mail en TNT Express, nu Amazon een deel van hun logistieke taken overneemt.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kristof

Over wat gaat het hier eigenlijk? FBA is al jaren lang beschikbaar voor verkopers uit België en Nederland en dat voor alle Europese verkopers en marktplaatsen. Wat hebben TNT en Royal Mail hiermee te maken?

Gijsbert

Amazon lijkt een deel van de allocatie intern te gaan regelen, waardoor mogelijk externe vervoersopdrachten dreigen te vervallen. Die trend in de VS al langer gaande, waar Amazon een hele vloot vliegtuigen en trucks heeft aangeschaft. Vooral om onder de kosten van UPS en FedEx uit te komen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond