Deel dit artikel
-

Amazon: sneeuw lastiger dan stakingen

Amazon maakt zich niet al te veel zorgen over de staking in zijn Duitse distributiecentra. ‘Sneeuwval is erger’, laat een woordvoerder aan persbureau Reuters weten.

Afgelopen week week heeft vakbond Verdi weer een staking aangekondigd in Leipzig en Bad Hersfeld. Zo’n duizend werknemers legden het werk neer. Amazon spreekt over slechts achthonderd. Dat is relatief weinig op een totaal van negenduizend werknemers. In 2012 trok Amazon rond deze tijd ook nog eens veertienduizend seizoenswerkers aan.

Verdi pleit al maanden voor betere arbeidsvoorwaarden. De werknemers willen een hoger loon onder de cao voor de detailhandel. Maar Amazon houdt vast aan de cao voor de logistieke branche. Beide partijen zijn in al die maanden geen stap nader tot elkaar gekomen.

De condities zijn wel geaccepteerd door de belangrijkste concurrent van Amazon, Otto. Bestuursvoorzitter Michael Otto heeft een dezer dagen flink uitgehaald naar Amazon, door te stellen dat ‘sommige concurrenten e-commerce een slechte naam bezorgen’.

De volgende stakingen zijn rond kerst gepland, maar Amazon verwacht daar niet veel van te merken. Duitsland is Amazons grootste markt na de VS en e-commerce groeit daar jaarlijks 12 procent tot 33,1 miljard euro in 2013. De kerstverkopen zijn alleen al in de orde van grootte van 8,6 miljard euro.

Amazon spreekt berichten tegen dat het zich uit Duitsland wil terugtrekken door centra net even over de grens in Polen en Tsjechië te vestigen. Vastgoedgroep Goodman heeft dankzij Amazon zelfs het grootste contract voor een logistiek gebouw in Centraal-Europa binnengesleept. Amazon heeft in totaal negen centra in Duitsland zelf. Een  tiende is donderdag in de buurt van Berlijn geopend.

Amazon ligt ook in Engeland onder door de zware werkomstandigheden. Een BBC-journalist draaide bij Amazon undercover nachtdiensten. In één nacht moest hij iets van zeventien kilometer lopen. Volgens experts kunnen dit soort werkomstandigheden leiden tot ‘geestelijke en lichamelijke gezondheidsklachten.’ Voor het werk kreeg de journalist 6,5 pond per uur (7,79 euro). Voor nachtdiensten werd dat verhoogd naar 8,25 pond (9,88 euro).

Deel dit bericht

1 Reactie

Erik van der Veen

De reactie van de woordvoerder van Amazon.com toont geen blijkt van een groot empatisch vermogen.

Dit is een schril contrast met hoe binnen Amazon-dochter Zappos.com gedacht wordt over personeelsbeleid.

#deliveringsadness

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond