Deel dit artikel
-

‘Amazon volgende maand live in Nederland’

Amazon is nog in gesprek met het Centraal Boekhuis en PostNL voor een spoedige lancering in Nederland. In de landen om ons heen investeren de Amerikanen fors in de bouw en uitbreiding van de digitale schappen.

Die zou, volgens bronnen van De Telegraaf, volgende maand moeten plaatsvinden.

Het Nederlandse filiaal van Amazon zou live moeten gaan met Nederlandse en Engelse boeken, muziek, video’s en tv-series. Of dat laatste op dvd slaat of digitale huur is niet bekend.

De distributie zou mogelijk vanuit Duitsland plaatsvinden. Daar heeft Amazon een aantal grote magazijnen om de lokale markt te bedienen. Het opende in het tweede kwartaal van 2011 een logistiek centrum in het Duitse Rheinberg. Dat ligt zeventig kilometer van de Nederlandse grens ter hoogte van Arnhem. De internationale online retailgigant heeft circa twintig logistieke centra in Europa. De meeste liggen om Nederland heen.

De Amerikaanse online retailer staat nog niet op de ledenlijst van Thuiswinkel.org.

Het Europese hoofdkantoor van Amazon zocht afgelopen voorjaar nog zo’n 130 nieuwe collega’s. Daaronder bevond zich ook een aantal verkopers voor de Nederlandse markt. Een groot deel van die functies, waaronder de Nederlandse, lijken gevuld.

Behalve met mediaproducten wil Amazon ook de Nederlandse en Belgische markt op met IT-diensten vanuit de cloud.

Volgens De Telegraaf is het bedrijf ook in gesprek met de Belgische pendant van het Centraal Boekhuis.

Het domein Amazon.nl is actief is actief, maar leidt bezoekers door naar het Engelse filiaal. Amazon.be doet niets.

De mogelijk aanstaande opening van Amazon.nl, waar Emerce in november 2011 reeds over berichtte, zou ook betekenen dat e-reader Kindle Fire hier op de markt komt. Die op Android gebaseerde tablet fungeert behalve als leesapparaat ook als extra verkoopkanaal voor de Amerikaanse maker ervan. De goedkoopste Kindle kost in Amerika zeventig dollar. Andere Europese landen krijgen de Kindle op 25 oktober.

Twee weken geleden opende Amazon in Europa zijn downloadwinkel voor Androidsoftware in de landen waar het hier actief is.

De hoogste technische baas van Amazon (CTO) is al acht jaar de Nederlander Werner Vogels. Hij is regelmatig te zien op Nederlandse webcongressen als spreker en bezoeker. Vogels onderhoudt ook nauwe banden met startende internetbedrijven uit Nederland.

Foto: kodomut (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Bart

Het valt me op dat de introductie van een Nederlandse website van Amazon steeds verder opschuift in de tijd. Er is ook al gespeculeerd over de komst van Amazon in de zomer en in september. Nu is het weer oktober.

Amazon heeft zelf nog niets bevestigd. We zullen moeten afwachten of het er eindelijk van gaat komen.

Jeremy Timessen

EINDELIJK. Werd eens tijd ook.. En wat Bart inderdaad zegt! Het lijkt wel of postNL het niet zo ziet zitten ofzo. Ik bestel m’n studieboeken al langer op de Duitste Amazon.

Vincent

Ik ben benieuwd hoe Bol.com en Wehkamp hier mee om zullen gaan, het kan een mooie concurrentiestrijd gaan worden.

Jeroen Bos

Deze “nieuwe” toetreder zal in elk geval de NL online markt op scherp zetten. Meer concurrentie zorgt doorgaans ook voor een toename van serviceniveaus wat natuurlijk uitstekend is voor consumenten.

Rick

Ben benieuwd hoe de prijzen van e-books op de NL site worden. De e-book prijzen op de US site zijn laag en dus aantrekkelijk, maar hier in NL geldt het hoge BTW tarief voor e-books, die hier op een lijn worden gesteld met bv muziek downloads. Als ze er in slagen de prijzen op het lage niveau van de .com site te houden dan kan Bol.com de borst nat maken… Goed voor de consument!

Jan Teunissen

Er is zelfs een kansje dat Amazon met het goede voorbeeld voorop gaat en de grijp en graai jongens van thuiswinkel.org in hun hemd laat staan. Wat beters kan de Nederlandse online markt niet gebeuren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond