Deel dit artikel
-

Amazon: Winst in Amerika, verlies buitenland

Amazon verdient geld op zijn Amerikaanse activiteiten, maar blijft operationeel rode cijfers schrijven in het buitenland. De investeringen buiten de thuismarkt zorgen daar wel voor dubbelcijferige groei.

De Amerikaanse etailer publiceerde zojuist de financiële cijfers over het tweede kwartaal en laat een nettoverlies zien van 126 miljoen dollar. De omzet daarentegen nam, precies zoals de financiële markt verwachtte, met 23 procent toe tot 19,3 miljard dollar.

Het bedrijf blijft investeren in het optuigen van zijn buitenlandse activiteiten, bijvoorbeeld door distributiecentra te bouwen, en moet daarom geld bijleggen op het operationele resultaat. Dat kwam uit op 34 miljoen dollar in de min.

Een andere kostenpost, ook in de VS zijn de verzendkosten. Die bedragen een miljard dollar, een kleine vijf procent van de omzet.

De omzet uit mediaproducten, boeken, muziek en films, groeit buiten Amerika met een kleine zeven procent. In de VS is dat het dubbele. Op zijn thuismarkt ontpopt Amazon zich als een soort concurrent van Hulu en Netflix. Daar ontwikkelt het ook eigen videoproducties. Een kwart van de totale omzet is afkomstig uit de verkoop van mediaproducten.

Beleggers reageren in de handel nabeurs teleurgesteld op het resultaat, veroorzaakt door de lager dan verwachte winst. Het aandeel stond een half uur na publicatie van de cijfers vijf procent in de min.

Deel dit bericht

2 Reacties

delenzenvergelijker.nl

Wil Amazon niet in een te korte tijd te veel? Logisch dat ze koploper willen blijven in Amerika én willen doorgroeien naar de rest van de wereld, maar een bedrijf kan pas echt goed groeien als het gezond is. En dat laten de cijfers nu niet echt zien. Misschien een pas op de plaats?

Erwin Boogert

Amazon investeert al jaren in groei ten koste van de winst. Dat beeld is eigenlijk nooit anders geweest. De ene keer valt de winst per aandeel mee, de andere keer niet. De omzet daarentegen groeit consequent met dubbele cijfers.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond