Deel dit artikel
-

American Book Center introduceert digitale drukpers

The American Book Center (ABC) in Amsterdam gaat zelf boeken in haar winkel drukken. Aanstaande donderdag wordt de eerste Espresso Book Machine op het Europese vasteland in gebruik genomen.

Via de Espresso Book Machine, die op de tweede verdieping van het American Book Center in Amsterdam komt te staan, krijgen boekenliefhebbers toegang  tot een enorme hoeveelheid titels die voorheen niet beschikbaar waren. De database telt meer dan 3 miljoen titels. Ook kan men zijn eigen manuscript, dissertatie of familie kookboek in boekvorm laten drukken. En dat, zo stelt de winkel, in de tijd die het kost om een kop koffie te halen.

De Espresso Book Machine is een idee van uitvinder Jeff Marsh en Jason Epstein, redacteur van schrijvers als Norman Mailer. In feite gaat het om een Xerox 4112 of Kyocera FS-9530DN monochrome printer in combinatie met een inkjet printer voor omslagen. De machine, die 95.000 dollar kost, kan boeken produceren met zacht omslag (pocket) en heeft een capaciteit van 40.000 boeken per jaar.  

De eerste Espresso Book Machine beleefde zijn debuut in 2007 in een bibliotheek van New York. Tot nu toe zijn het hoofdzakelijk boekenwinkels van universiteiten die het apparaat hebben aangeschaft. Een uitzondering is de drukpers die vorig jaar bij boekenketen Blackwells in Charing Cross Road in Londen kwam te staan.

The American Book Center (ABC), een Nederlands familiebedrijf met vestigingen in Amsterdam en Den Haag, verwacht dat met de drukpers geld uit te sparen omdat er geen distributiekosten zijn.

‘We krijgen nu al zo’n 2.000 verzoeken per jaar voor titels die we volgens het printing-on-demand principe extern laten drukken,’ zegt directeur Lynn Kaplanian tegen Emerce. ‘Die moeten we nu nog per vliegtuig aanvoeren en de vrachtkosten worden er niet goedkoper op.’ Deze boeken zullen straks ook online zijn te bestellen.  Kaplanian wil nog even wachten met het drukken van persoonlijke boeken. ‘Wij moeten eerst wat meer inzicht hebben in desktop publishing, zodat we klanten beter kunnen adviseren. Maar dit is wel wat voor de grootste omzet gaat zorgen. Dat is het geval bij Blackwells en dat had niemand verwacht.’

Kaplanian verwacht veel aanloop bij de winkel in Amsterdam. Het bedrijf heeft tijdelijke exclusiviteit bedongen om te voorkomen dat andere boekwinkels eveneens zo’n drukpers in huis halen.

Joost Steins Bisschop van advieskantoor Jungle Minds schreef eerder dit jaar in het Het Financieele Dagblad dat de boekwinkel van de toekomst in theorie helemaal boekloos zal zijn. ‘Er staat een lange tafel met schermpjes  en een Espresso Book Machine. De bezoekers gaan op zoek naar hun boek. Er loopt een aardige informatie-bibliothecaris rond die helpt bij het zoeken. Eenmaal gevonden en besloten tot aankoop  wordt het boek gedrukt en tijdens het drukken kan de gebruiker  online betalen.’

Deel dit bericht

5 Reacties

Bart

Alleen voor het uitstervend ras dat liever een omgezaagde boom dan een tablet vasthoudt om dezelfde informatie tot zich te nemen.Zal vast nog wel werken tot 2020 deze printer, dus nog prima ondernemerskans.

Kees

is er weleens onderzoek gedaan naar het omzagen van bomen voor print en de effecten op het milieu / natuur wat betreft electronische apparatuur… om een krant digitaal te lezen? hoeveel bomen zou dit meer kosten ? 🙂

Bart

denk dat een beetje electronica binnen 2 maanden opweegt tegen een boom omzagen, transporteren, papier van maken, transporteren, giftige drukinkt erop spuiten, transporteren, lezen en in de prullenbak gooien. Dagelijks he!Er zijn 24 bomen nodig van 12,5 meter hoog en 20-30 cm in doorsnee om een ton papier te maken.50% van de gezinnen ( 7 mio huishoudens) heeft een krant in NL.een krant weegt 300 gram = 3333 in een ton papier. 7 mio * 50% * 300 gram * 250 kranten per jaar = 262.500 ton papier * 24 bomen 6,3 miljoen bomenen…dat is los van alle ongevraagd ekrantjes en reclamefolder, en brieven en facturen en bonnenNederland alleen. tja ik denk dat electronisch beter is.

Kees

als je print afzet tegen epapers dan kom je zeker uit op een besparing van bomen maar ik denk niet dat dit de juiste onderbouwing is om een epaper te gaan gebruiken tov print, ik ben voor innovatie en change maar we moeten zeker kritisch blijven wat de meeste schade toebrengt aan mens / milieu, ewaste is enorm heftig daarom komt het wel eens l*llig over hoe "nieuwe media" zich profileren tov de dode bomen industrie waar kiezen we voor vanuit een milieu oogpunt; dode bomen? of ewaste incl alle gevolgen? Vanuit een gebruikers standpunt kies ik ook voor digitaal…

Docufacts

Altijd weer een leuke en oneindige discussie. Velen denken dat papier het milieu zwaarder belast dan digitaal. Dit is echter maar heel beperkt waar. Bomen, de grondstof voor papier, leveren een positieve bijdrage aan de CO2 reductie. De productie van papier gebruikt nog steeds veel energie en vooral water. Wel heeft de papierindustie de afgelopen jaren hier veel werk van gemaakt om dit te verbeteren. Tijdens de opslag en het gebruik kost papier geen energie en het heel goed worden hergebruikt. Een e-reader, ipad, pc, laptop, verbruikt kostbare mineralen welke van de aarde worden onttrokken. De productie kost energie, maar bovenal de digitale oplag en het gebruik kost energie. Het afval is een probleem. Een nieuwe PDA bestaat zelden recycled materiaal (muv het plastic). Een Australische overheidsorganisatie heeft onlangs berekend dat de ?footprint? van een rapport na circa 17 gelezen pagina?s het voordeel bij papier komt te liggen. Een Frans onderzoek heeft als uitkomst gehad dat er op een iPad of eReader minimaal 300 boeken gelezen zouden moeten worden! Vanuit milieu en duurzaamheid kunnen beide media dus naast elkaar bestaan, waarbij beide voor en nadelen hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond